Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Benzin i dizel skuplji za oko dva dinara

    Cene nafte na svetskim berzama nastavile su i juče da rastu, pa je barel američke "lake" nafte poskupeo za 44 centa na 50,46 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo 16 centi na 56,59 dolar.

    Međunarodna agencija za energetiku očekuje da se drastičan pad cene sirove nafte neće vratiti kao bumerang i vratiti na 100 i više dolara, već da će se zadržati na nivou od oko 70 dolara za barel. Talnije cene nafte bi sa sadašnjih 50 do 55 dolara za barel mogla porasti na 73 dolara u 2020.

    Ovaj minimalni skok cene nafte odmah se reflektovao i na skok cena derivata na domaćim pumpama, pa je od pre dva dana gorivo na pojedinim pumpama u Srbiji skuplje u proseku za 2,23 dinara, evro premijuma BMB95 prodaje se po ceni od 129,22 dinara, evro dizel za 140,27, dizel za 137,43 a tečni naftni gas za 73 dinara.

    Prometnici su jedva izdržali 10 dana da ne povećaju cenu goriva, s tim što se narednih dana mogu očekivati i nova povećanja cena i na berzi i na srpskim pumpama.

    One malobrojne pumpe koje još toče gorivo po starim cenama znači da nisu potrošili stare zalihe goriva kupljene po nižoj ceni. Prema prvim analizama poskupljenje ne bi trebalo da bude veće od dva dinara.

    Razlog zašto su neke domaće pumpe već podigle cenu goriva je što je povećana veleprodajna cena u rafinerijima i to za čak sedam dinara od prošle nedelje.

    Gorivo je zbog poskupljenja nafte i goriva na berzama već poskupelo u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Makedoniji i to za više od četiri do pet centi po litru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE