Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Puste želje” američke

    Od kada je ruski Gazprom dogovorio gradnju novog gasovoda „Turski tok” kojim bi ruski gas trebalo da se transportuje iz Anapea ispod Crnog mora da granice s Turskom i Grčkom, lobisti iz SAD ne prestaju da „zadivljuju” javnost „prosvećivanjem” da je Amerika najjsigurni izvor snabdevanja gasom Balkana i da smo svi čekali samo da nam se ponude za pomoć.

    Amerika tvrdi ima tolike zalihe gasa iz gasnih škriljaca da nema potrebe da se Srbija više vezuje za Rusiju i njihov gas, uprkos činjenici da postoji samo jedan jedini pravac snabdevanja preko Ukrajine i Mađarske kojim za sada naša zemlja jedino može da se snabdeva plavim energentom.

    I sve bi to bilo lepo i pohvalno što SAD vode računa o srpskoj energetskoj bezbednosti da samo postoji način da se taj energent dopremi do naše zemlje.

    Jasno je i kako je SAD baš sada toliko stalo da Srbija postane baš njihov potrošač, iako se pre pet godina nisu ni našalili da našu zemlju pozovu da učestvuje u gradnji gasovoda Nabuko, koji je trebalo da bude pandam tadašnjem Južnom toku. Političke okolnosti su bile drugačije, nije bilo rata između Rusije i Ukrajine i od Srbije se tada nije očekivalo da uvede sankcije najvećoj zemlji na svetu. Sada se to podrazumeva.

    SAD nije gubila vreme u nameri da nam pomogne pa su napravili ceo plan kako bi oni gas iz škriljaca dopremali preko okeana, samo nikako da se ponude da sve to i plate, baš kao što su to bili spremni Rusi da urde da je nastavljena gradnja Južnog toka Srbija.

    SAD je zamislio da gas do Srbije stiže preko Hrvatske i Mađarske. Uslov za to je izgradnja terminala na ostrvu Krk, gde bi Amerika specijalnim brodovima dopremala gas koji bi išao u Mađarsku, odakle bi Srbija mogla da ga preuzme. Prema prvim procenama, za izgradnju infrastrukture potrebno je oko godinu dana. Srbija bi morala da obezbedi konekciju s Mađarskom.

    Druga varijanta, za tri do četiri godine, jeste gas iz Azerbejdžana, samo pre toga treba da izgradimo gasovod s Bugarskom, i to tako što bi iz Azerbejdžana išao gasovod „Južni koridor“ kroz Gruziju, Tursku do Grčke. Jedan krak bi se odvajao za Bugarsku, gde bi Srbija mogla da ga preuzme. I EU je više puta navela da želi da pomogne Srbiji u izgradnji gasne interkonekcije do Bugarske posle otkazivanja „Južnog Ostaje pitanje koliko bi Srbiju sve i da nekim čudom nađe pare za gradnju ove infrastrukutre koštao ovaj gas. Sigurno ne jeftinije od ruskog, budući da Srbija godinama uznazad posle Rumunije ima najjaftiniji gas u Evropi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE