Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko nas je koštala Krstićeva `stručnost`?

    Bivši ministar finansija Lazar Krstić odbio je prošle godine nekoliko ponuda banaka da zameni rizične državne kredite u dolarima u povoljnije pozajmice u evrima, zbog čega je javni dug Srbije uvećan za skoro 800 miliona evra, piše Blic.

    Posledice Krstićeve odluke da se dolarski dug ne konvertuje u evre platiće svi građani Srbije, jer je od oktobra prošle godine do danas naš javni dug samo zbog skoka dolara u odnosu na evro uvećan za oko 783 miliona evra.

    Poređenja radi, da bi se ta suma uštedela, penzioneri i zaposleni u javnom sektoru moraće dve godine da primaju penzije i plate umanjene za 10 odsto. Da stvar bude gora, Srbija će ove godine samo po osnovu kamata na dolarske kredite platiti devet milijardi dinara više nego što bi platila na zajmove u evrima.

    Kako saznaje Blic, pomoć Krstiću da spreči štetu nisu nudile samo komercijalne banke, već i centrala Svetske banke u Vašingtonu. Međunarodna banka za obnovu i razvoj nudi klijentima valutno hedžovanje kako bi se pomoglo u smanjenju kamatnog i valutnog rizika, potvrđeno je Blicu u Svetskoj banci.

    Blic prethodnih dana nije uspeo da stupi u kontakt sa Krstićem i postavi mu pitanje zašto je odbio konverziju i ponašao se kao amater, poput građana koji su zanemarivali preporuke stručnjaka i uzimali rizične kredite u švajcarcima samo zato što su u tom trenutku bili jeftiniji.

    Jer, iako su kamatne stope na kredite u dolarima prethodnih godina bile niže od pozajmica u evrima, za svega nekoliko meseci te kamate su se zbog rasta dolara uvećale čak za četvrtinu.

    Ekonomista Goran Nikolić objašnjava da postupak konverzije valuta sam po sebi nije skup. Krstiću je problem verovatno bio to što nije mogao do kraja da sagleda šta će se dešavati sa dolarom, smatra Nikolić.

    U Ministarstvu finansija za Blic kažu da "već godinama aktivno traže sistem pomoću kog bi se upravljalo rizikom kursa američkog dolara prema evru".

    Lazar Krstić se, kako Blic nezvanično saznaje, sa timom sa kojim je radio u resoru finansija vratio u Ameriku.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE