Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krediti za početnike u biznisu i MSP

    Ministarstvo privrede će insistirati da se promeni praksa koja je obeležila prethodnu deceniju, kada je Fond za razvoj češće kreditirao velike sisteme nego početnike u biznisu ili mala i srednja preduzeća.

    Ovo za Novosti priča specijalni savetnik ministra privrede Dušan Korunoski i napominje da će Ministarstvo veću pažnju posvetiti kreditiranju MSP pod povoljnijim uslovima od onih koje im nude banke.

    Korunoski najavljuje i da će početnici u biznisu, ali i postojeća MSP i klasteri moći da računaju na određena bespovratna sredstva.

    Veliki mogu lakše da pronađu izvore finansiranja na međunarodnom finansijskom tržištu kao što su činili i do sada koristeći IFC, EBRD, EIB, objašnjava Korunoski. Takođe, i bankama je jednostavnije da plasiraju kredite iz povoljnih izvora velikim preduzećima, jer im je to brže i jeftinije.

    Za mala i srednja preuzeća i preduzetnike na tom tržištu finansiranja malo šta ostaje. Ministarstvo nastoji i u ovoj teškoj situaciji da pronađe novac za subvencionisanje početnika, udruživanja, pristupanja novim tehnologijama i standardima.

    Korunoski napominje da je najnovija strategija razvoja MSP, preduzetništva i konkurentnosti definisala veliki obuhvat najraznovrsnijih aktivnosti koje Vlada, ministarstva i institucije treba da preduzmu u sledećih šest godina, zaključno sa 2020.

    Spisak aktivnosti, promena zakona, investicionih projekata i drugih rešenja je ogroman ali, po prvi put realan, smatra Korunoski i objašnjava da su strategiju razvoja MSP prvi put pisali privrednici i asocijacije privrede i ona u sebi sadrži sve primedbe i zahteve koje se godinama provlače kroz javnost.

    Strategija ima šest stubova sa ciljevima kao što su unapređenje poslovnog okruženja i pristupa izvorima finansiranja za MSP, kontinuirani razvoj ljudskih resursa, kako preduzetnika tako i obučene radne snage, jačanje konkurentnosti MSP, unapređivanje pristupa novim tržištima i pomoć razvoju preduzetništva naročito kod žena, mladih i socijalno ugroženih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE