Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ništa od ugovora sa Esmarkom

    Vlada Srbije odlučila da ne potpiše ugovor sa Esmarkom oko preuzimanja Železare Smederevo, izjavio premijer Aleksandar Vučić, poručivši da to nije kraj za srpsku čeličanu i da će radnici ostati na svojim radnim mestima.

    "Pravi razlog za odbijanje ponude jeste da nismo dobili garancije da će se očuvati obrtni kapital Železare. Ispunili smo sve obaveze prema MMF, ovo nije kraj Železare, nismo izgubili bitku i rat", rekao je premijer.

    Prema njegovim rečima Vlada će već od ponedeljka objaviti svoj plan kojim će putem javnog poziva odabrati menadžerski tim, odnosno angažovanje najboljih ljudi koji će znati da upravljaju Železarom.

    "Očekujem da krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine počne da radi i druga peć. Uveren sam da ćemo uspeti da nađemo partnera sa kojim će Železara biti stub srpske privrede", rekao je premijer.

    Obrazlažući takvu odluku, premijer je rekao da je odluka o nepotpisivanju ugovora doneta u dogovoru sa privatizacionim savetnikom.

    "Više meseci radimo na tome da spasemo Železaru, da spasemo ono što je bio motor srpske industrije, da povećamo bruto domaći proizvod uz istovremeno teške mere na polju fiskalne konsolidacije da bi Srbija postala konačno zdrava ekonomija", rekao je premijer.

    Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao je 90 odsto obaveza Železare prema državi Srbiji i da ako neko treba da se pita onda je to država. Očekuje proizvodnju na prvoj peći u Železari od milion tona, a nakon pokretanja druge peći u novembru i više od toga.

    "Nasledili smo praznu halu bez sirovina a sada u Železari imamo sirovine u vrednosti od 170 miliona dolara. To je ogromno bogatstvo", rekao je Vučić i dodao da je namera Vlade bila da strateškim partnerstvom sa Esmarkom Železaru učine zdravom kako bi mogla da radi dugo godina.

    A na pitanje o pomoći države Železari u budućnosti, Vučić je rekao: "Ono što smo pomagali, pomagali smo"
    .
    Pre konferencije za novinare premijera, u Vladi Srbije održana je sednica, koja je prvobitno bila otkazana , jer je, tokom intenzivne komunikacije o Esmarkovoj kontraponudi, stigla nova ponuda te kompanije.

    Pre odluke vlade o prihvatanju ponude Esmarka, stav su dali i privatizacioni savetnik i Komisija za strateško partnerstvo.

    Polovinom januara, srpski premijer je delovao uvereno kada se pominjala privatizacija smederevske čeličane, ističući da za Srbiju trenutno nema ništa važnije.  "Obezbedio sam izvanredan vatromet kakav do sad niste videli i to bez državnih para", rekao je tada Vučić novinarima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE