Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Znaci oporavka Zastava kovačnice

    Iako je stečaj u Zastava kovačnici, najstarijoj i najvećoj fabrici otkovaka na Balkanu, otvoren u septembru prošle godine, proizvodnja je ubrzo obnovljena, što zaposlenima daje nadu da se ne očekuje likvidacija firme.

    U Kovačnici uz to očekuju da najveći poverilac fabrike, Bugarin Vladimir Zaharijev, sin nekadašnjeg vlasnika kompanije Valentina Zaharijeva, kragujevačkom Privrednom sudu do 25. februara dostavi plan reorganizacije preduzeća, koji bi obezbedio da fabrika izađe iz stečajnog postupka i vrati se u normalno poslovanje.

    Podsetimo, stečaj je otvoren pošto je račun fabrike bio u neprekidnoj blokadi više od 90 dana, zbog dugova teških oko 100 miliona dinara. Uvođenjem stečaja bez posla je automatski ostalo svih 300 radnika.

    Polovina njih se, međutim, samo tri nedelje docnije, već 21. oktobra, vratila u pogone i nastavila proizvodnju otkovaka za domaće i inostrane partnere.

    Sredinom novembra, većinski poverilac Vladimir Zaharijev je na ročištu u Privrednom sudu najavio izradu plana reorganizacije Kovačnice do kraja godine.

    Kako je taj rok "probijen", sud mu je odobrio dodatna dva meseca za završetak plana, koji će, ako je suditi prema poslednjim oficijelnim informacijama, stečajnom sudiji i ostalim poveriocima (Poreska uprava Srbije, kragujevačka Energetika i beogradska firma Diamond Metals) stići do sredine naredne sedmice.

    U kontaktu sam sa većinskim poveriocem iz Bugarske i on mi je potvrdio da će plan reorganizacije fabrike biti gotov do 25. februara, i ako u Privrednom sudu u Kragujevc dobije "zeleno svetlo", onda će o njemu odlučivati ostali poverioci.

    Ukoliko ga većina poverilaca podrži, a njima je u interesu da se fabrika reorganizuje i nastavi da radi, Kovačnica će izaći iz stečajnog postupka. U tom slučaju bi realno bilo očekivati da se fabrika vrati u normalno poslovanje do kraja marta, rekao je za list Danas stečajni upravnik Kovačnice Predrag Janković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE