Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sedam znakova koji upućuju na emotivnu zrelost

    Terapija vezana za lično i emocionalno sazrevanje nije uvek među primarnim ciljevima kod ljudi, a možda bi trebalo da bude, budući da je zreo mentalni i emotivni sklop preduslov za prevazilaženje mnogih okolnosti, shvatanje života i pronalaženje zadovoljstva. Psihoterapeut Megan Bruneau kaže da je tokom višegodišnjeg rada, kada je pomagala ljudima da poboljšaju samosvest i samopoštovanje, otkrila sedam osnovnih zajedničkih tačaka koje povezuju sve one klijente koji su u međuvremenu emotivno ’odrasli’.

    Ovo je sedam znakova koji karakterišu emotivno sazrevanje:

    1. Primećujete i, u sabranom stanju, verbalno izražavate kada ste pogrešili

    Daleko je lakše braniti se i bežati od odgovornosti, ili biti preplavljen stidom zbog postupka prouzrokovanim neznanjem ili neshvatanjem. Budite svesni kada niste u pravu, i pokažite to. Svaki sledeće put će biti lakši, a vi sve hrabriji.

    2. Svesni ste svojih predrasuda

    Svi ljudi imaju urođene predrasude koje je nemoguće izbeći zbog odrastanja u svetu koji vrvi od stereotipa. Važno je da razvijete aktivnu svest o predrasudama i ispitate kako bi mogle uticati na vaše postupke.

    3. Svesni ste svojih privilegija i koristite ih mudro

    Možda nemate sve što biste želeli, ali zasigurno imate više od nekog drugog. To se svakako ne odnosi samo na novac, već i na način i kvalitet života, udobnost, prilike, vaše osobine i sposobnosti. Cenite ono što imate i što vam se pruža, i koristite to na najbolje moguće načine.

    4. Izgradili ste prostor između osećanja i reagovanja

    Upravo ’taj prostor’ vam ne dozvoljava da reagujete na ’prvu loptu’. Kroz vežbanje svesnosti, kontrolišete i lični osećaj pristrasnosti vezan za to kako posmatrate svoje emocije: umesto da reagujete instinktivno, prvo naučite kako da posmatrate stvari, a potom reagujte pažljivije i produktivnije.

    5. Svesno dozvoljavate sebi da budete ’ugroženi’ i da se ne osećate uvek najbolje

    Perfekcionizam vam govori da ostanete u prostoru u kojem se osećate komforno, sigurno i pod kontrolom. Govori vam da manipulišete svojim okruženje, tako da nikada ne osetite ugroženost, neizvesnost, zahtevanje. To vas drži podalje od strahova i neuspeha, ali tako nikada nećete emotivno sazreti, upoznati svet i život u potpunosti, niti steći mentalnu čvrstinu.

    6. Milostivi ste prema sebi i drugima

    Odbacite osuđivanje koje šteti građenju kvalitetnih, zdravih odnosa, ali i vama lično, ukoliko ste preterano samokritični. Budite milostivi i prema sebi i prema drugima, uvek potražite onu lepšu stranu života.

    7. Znate kada, koga i kako da pitate za pomoć

    Traženje pomoći nije znak slabosti, već hrabrosti i snalažljivosti. Ma koliko nastojali da budete nezavisni, oslonite se na ljude od poverenja u vašem okruženju, i podelite sa njima svoje misli, želje, potrebe, dileme.

    Foto: Positiveway.me

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE