Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sva tri srpska operatera uvode 4G

    Sva tri srpska mobilna operatera, Telekom Srbije, Telenor i Vip Mobile, dobili su frekvencije koje omogućavaju uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije.

    Te tri kompanije su na javnoj aukciji u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) kupile pravo korišćenja po dva radiofrekvencijska bloka po ceni od 3,5 miliona evra po bloku, što je ukupno 21 milion evra koji će biti uplaćeni u budžet Srbije.

    Ratel je izdao tri pojedinačne dozvole za korišćenje po dva bloka radio-frekvencija u opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine.

    U toj regulatornoj agenciji očekuju da u maju počne uvođenje tehnologije 4G mobilne telefonije u Srbiji, koja će, kako je istaknuto, doprineti kvalitetu i širenju usluga.

    Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je, nakon aukcije, da je to dobra poruka za investitore kao i za građane, i da na jesen, nakon digitalizacije očekuje novi tender za raspoređivanje frekvencija na 800 megaherca.

    "Imaćemo još jedan tender u 2015. godini, očekujemo prihod od najmanje 75 miliona evra, a 2016. godine imaćemo aukciju za prodaju spektra na 700 megaherca. Sa stanovišta telekomunikacija očekuje nas korisna i berićetna godina", rekao je on.

    Ljajić istakao da će Srbija dobiti mnogo brži internet protok ovom prodajom dela frekvencijskog spektra, kao i bolju pokrivenost mobilnom telefonijom i istakao da su prepreke za uvođenje 4G tehnologije i tehnički otklonjene.

    Kompanija Telenor je, nakon aukcije, saopštla da su sada ispunjeni i zakonski preduslovi da uvede 4G. "Uvođenje 4G će se odvijati postepeno. Prvo će se proširiti u gradskim, a kasnije i u ruralnim oblastima, u skladu sa potrebama korisnika", naveo je Telenor.

    Generalni direktor Telekoma Predrag ćulibrk istakao je da će ta kompanija u narednim mesecima početi da pruža usluge korisnicima na 4G mreži. "Od četvrte generacije možemo očekivati veće brzine i bolji protok  interneta", rekao je ćulibrk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE