Berlin odbio zahtev Atine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Berlin odbio zahtev Atine

  Nemačka je ocenila da zahtev Grčke da joj evrozona produži finansiranje za šest meseci "nije stvarno rešenje" i da "ne odgovara kriterijumima" evrozone, dok je Evropska komisija taj zahtev ocenila "pozitivnim signalom koji otvara put prema kompromisu".

  "Pismo iz Atine nije stvaran predlog rešenja", ocenio je portparol Ministarstva finansija Martin Jaeger. "Predlog zapravo cilja na finansiranje premošćavanja, a da ispunjava zahteve programa. Pismo ne ispunjava kriterijume koje je u ponedeljak definisala eurogrupa", rekao je.

  Berlin smatra da su finansijska pomoć i reforme "neodvojivi" i insistira na pet uslova koje Grčka treba da ispuni kako bi zadovoljila evrozonu.

  Među njima je obećanje da neće zaustaviti reforme koje su već pokrenute, da neće pokrenuti nove koje bi opteretile javne finansije, te obećanje da će vratiti dugove svim poveriocima.

  Evropska komisija ocenila je, međutim, da je grčko pismo "pozitivan signal" i da "otvara put prema kompromisu".

  Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker "video je pozitivne signale u tom pismu, koje otvara put prema razumnom kompromisu u interesu stabilnosti", rekao je njegov portparol Margaritis Schinas, ne ulazeći u pojednosti.

  Ministri finansija eurozone razmotriće grčki zahtev u petak na vanrednom sastanku u Briselu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE