Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvršitelji čekaju i `otvaranje testamenta`

    Prinudni postupak naplate dugova za struju pokrenut je za 126 hiljada dužnika, a izvršitelji će "posetiti" još 83 hiljade adresa. Potrošači duguju 21 milijardu dinara, od čega je dug domaćinstava devet milijardi.

    Prošle godine EPS Snabdevanje pokrenulo je izvršni postupak prinudne naplate za 126 hiljada građana. Od januara izvršitelji kucaju na još 83 hiljade adresa.

    EPS Snabdevanje nastavlja prinudnu naplatu gde god opomene i isključenja ne daju rezultat. Osam i po odsto građana duguje više od polovine ukupnog duga. Prvi krug prinudne naplate ima efekta.

    "Podsećam da smo podneli prinudni postupak protiv 126 hiljada dužnika i u međuvremenu smo naplatili 20 odsto duga od ukupno milijardu i 250 miliona dinara duga", kaže Radovan Stanić iz EPS Snabdevanja.

    Ipak, u Komori izvršitelja kažu da je čak trećina predmeta za prinudnu naplatu struje nenaplativa, jer su dužnici na koje se vode brojila preminuli. "Predmeti u kojima su lica umrla pre nego što je započet postupak biće odbačeni, jer tu praktično stranka ne postoji."

    U predmetima u kojima je u toku postupka dužnik umre, tu će se napraviti jedan prekid i čekaće se ostavinska rasprava da bi se postupak mogao nastaviti, kaže zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić.

    "Nažalost ima slučajeva da naslednici nisu preveli brojilo na svoje ime. Ali, mi nećemo odustati od naplate i na ovim mestima pokrenućemo postupak naslednika. Ako ih nema, biće isključena brojila i neće biti novog gomilanja duga", kaže Radovan Stanić .

    Posle upozorenja poverenika za zaštitu podataka Rodoljuba Šabića da je u prinudnoj naplati prikupljanje ličnih podataka, imena i prezimena i adrese nezakonito, Komora je promenila obrazac za unošenje podataka o dužnicima, a već obrađene su, kažu, uništili.

    "Vrlo je kratak period u kome su ti podaci uopšte prikupljani. To je samo jedan deo januara, a u narednom periodu neće ni biti prikupljani", ističe Svetlana Manić. Prema nepreciznim podacima, izvršitelji su od juna 2012. za prinudnu naplatu primili oko pola miliona predmeta samo za komunalije i struju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE