Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pomoć evropskim farmerima koji trpe zbog embarga

    Evropska komisija će uskoro uspostaviti sistem pomoći uzgajivačima svinja, ugroženim prošlogodišnjim uvođenjem ruskog embarga na uvoz svinjetine iz zemalja Evropske unije.

    To je u Parizu potvrdio Evropski komesar za poljoprivredu Phil Hogan, dodajući da će taj predlog podrške biti razmotren u utorak na sastanku Komiteta regiona u Briselu.

    Po njegovim rečima, EU planira da pomogne uzgajivačima koji su pretrpeli štetu zbog ruskog embarga. EU će finansirati buduće skladištenje njihovih proizvoda. Ta mera će omogućiti i da se smanjenjem ponude na tržištu zaustavi pad cena svinjetine, a finansijska situacija stočara popravi.

    Rusija je početkom 2014. godine uvela embargo na evropsku svinjetinu, navodeći kao razlog pojavu svinjske kuge u Litvaniji i Poljskoj, a EU je zato tužila Rusiju Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

    Pomoć privatnim skladištima omogućena je prvo za mleko u prahu i sir, pošto je Moskva u avgustu uvela embargo na prehrambrene proizvode iz EU, kao odgovor na evropske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Ta pomoć je kasnije ukinuta zbog neopravdanih zahteva nekih proizvođača.

    Hogan je rekao da će Brisel prihvatiti i francuski predlog za pomoć proizvođačima kukuruza u zaštiti kukuruznih polja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE