Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanci preuzimaju austrijski Duropack

    Britanski proizvođač ambalaže DS Smith postigao je dogovor s investicionom kompanijom One Equity Partners o kupovini austrijskog Duropacka za oko 300 miliona evra.

    Transakcija bi trebalo da pomogne britanskom proizvođaču ambalaže od od valovitog kartona, recikliranog papira i plastike da nastavi širenje i na jugoistočnu Evropu.

    "Glavni razlog je poslovanje Duropacka u Mađarskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Bosni, Sloveniji i Makedoniji, gde je DS Smith prisutan tek u ograničenom obimu ili uopšte nije zastupljen, a Duropack ima vrlo jaku tržišnu prisutnost", kazao je finansijski direktor Adrian Marsh za Reuters.

    Austrijska kompanija je u Hrvatskoj prisutna preko grupe Belišće koju je u celosti preuzeli 2012. godine.

    DS Smith, čiji su klijenti Procter & Gamble, Nestle i Unilever, saopštio je da će akviziciju finansirati iz postojećih sredstava i da će odmah povećati zaradu po deonici.

    U britanskoj firmi očekuju da će akvizicija, koju moraju još da odobre tela za zaštitu tržišne utakmice, biti završena u drugom tromesečju ove godine. Dodaju i da očekuju uštede troškova kroz sinergijski efekat od 12 miliona evra u roku od tri godine.

    Analitičari JP Morgan Cazenovea kazali su da je predložena akvizicija ima strateški prizvuk i povoljnu cenu.

    Foto: Duropack

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE