Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gulliverovi milioni

    Generalni direktor britanske banke HSBC Stuart Gulliver koji je obećao reformu banke posle skandala oko pomaganja bogatašima u utaji poreza, imao je nekoliko miliona dolara u švajcarskom ogranku banke, piše Guardian.

    To je najnovije otkriće u aferi prevare i pranja novca ženevske filijale HSBC u okviru istrage nazvane SvisLiks, koju su sproveli pojedini svetski mediji.

    Skandal je izazvao političku buru u Velikoj Britaniji uoči parlamentarnih izbora zakazanih u maju ove godine.

    Londonski Guardian je naveo da je Gulliver bio klijent švajcarske podružnice "u kojoj je imao 7,6 miliona dolara (6,7 miliona evra) 2007. godine na računu na ime Worcester Equities, preduzeća registrovanog u Panami".

    Guliver koji živi u Londonu, ali sa zvaničnim prebivalištem u Hongkongu – iz pravnih i poreskih razloga, registrovao se kao vlasnik i korisnik bankarskog računa u ime tog preduzeća.

    Guardian je objavio članak o tome nekoliko sati pre nego što je Gulliver saopštio godišnji prihod banke u okviru istrage britanskih i švajcarskih vlasti o sumnjivim aktivnosti HSBC.

    Neimenovani portparol banke izjavio je da je Gulliver koristio švajcarski račun kako bi zadržao prethodni finansijski bonus dobijen do 2003. godine, kada se iz Hongkonga preselio u London.

    Foto: HSBC

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE