Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas: Soros hoće Galeniku

    Američki milijarder George Soros, zainteresovan je za privatizaciju Galenike, saznaje Danas.

    On je preko svog fonda Quantum strategic partners LTD, još u oktobru, kada je Agencija za privatizaciju objavila da će privatizovati 502 preduzeća u većinskom ili stopostotnom državnom vlasništvu, poslao pismo o zainteresovanosti.

    Na taj javni poziv Agencije, za Galeniku se prijavilo ukupno 15 potencijalnih kupaca. Iako je reč o neobavezujućem dokumentu, tek iskazivanju namere da se, eventualno, učestvuje na tenderu ukoliko država odluči da ga raspiše, procenjuje se da je reč o jednoj od ozbiljnijih ponuda.

    Interesovanje koje je iskazao za Galaniku, za sada još ne znači da će ući u pregovore, sa srpskim vlastima, jer odluka o metodu privatizacije u uslovima, koliko se zna, još nije doneta.

    U prilog neizvesnosti ide i činjenica da se među poslatim pismima o namerama nalazi i nekoliko velikih igrača u farmaceustkoj industriji.

    Naime, od ukupnog broja zainteresovanih za srpsku državnu fabriku lekova, pet je fizičkih lica – dva iz Srbije i po jedno iz Kanade, Bugarske i BiH, kao i jedna domaća firma – Gama sistem, koja je, osim Galenike, poslala neobavezujuće ponude i za IMT, IMR, Trepču, Trayal, FAP…

    Zatim, na listi je nekoliko manje poznatih kompanija i investicionih fondova iz Rusije, Južne Afrike, Češke i Kipra, ali i srpski ogranak švajcarske kuće Roche, osnovane pre više od sto godina sa visokim referencama u proizvodnji lekova iz oblasti onkologije, kao i mađarski VMD Hospital Technology, koja se bavi nabavkom medicinske opreme, projektovanjem medicinskih sistema za zdravstvene ustanove i nabavkama potrošnog materijala za bolnice.

    U ozbiljniju ponudu može se svrstati i Terra Partners Asset Management sa Malte, koji je zapravo menadžer investicionog fonda Worldwide Opportunity sa Kajmanskih ostrva, sa iskustvom ulaganja u tržišta u razvoju, a u regionu je poznata i kao jedan od glavnih akcionara crnogorskog Telekoma.

    U grupi partnera od kojih Vlada, ukoliko bude donela odluku o modelu privatizacije, priželjkuje učešće na tenderu, svakakao bi se našao i Sorosev fond.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE