Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka dostavila EU listu reformi

    Grčka je dostavila listu reformi koje treba da preduzme da bi dobila četvoromesečno produženje programa finansijske pomoći, koji ističe 28. februara.

    "Lista reformi grčke vlade stigla na vreme", objavio je na svom Twitter nalogu portparol Evropske komisije Margaritis Schinas.

    List of reform measures of Greek government received on time.
    — Margaritis Schinas (@MargSchinas) February 24, 2015

     

    "Iz ugla Komisije, ova lista je dovoljno razumljiva da bi mogla biti početna tačka za uspešan zaključak programa", rekao je za Reuters izvor blizak Komisiji.

    "Ohrabreni smo rešenošću Grčke da se izbori sa utajom poreza i korupcijom", dodao je izvor.

    Kako navodi agencija, o listi reformi ministri finansija evrozone razgovaraće danas u konferencijskom razgovoru telefonom, a konačan plan reformi trebao bi da se usaglasi do kraja aprila.

    Na spisku su, kako se nezvanično saznaje, mere za suzbijanje korupcije, utaje poreza i PDV, ilegalne preprodaje cigareta i goriva, posebno za brodove.

    Vlada Grčke predlaže i da država sa 60 miliona evra plati struju za najsiromašnije porodice koje to same ne mogu, a da sa 750 miliona finansira narodne kuhinje.

    Nova grčka vlada, na čelu sa Alexisom Tsiprasom, ranije je najavila da će tražiti da se promene uslovi pod kojima Grčka dobija pomoć međunarodnih kreditora.

    Nemačka je među prvima odbacila zahteve nove vlade u Atini, naglasivši da se prethodne obaveze moraju poštovati.

    Takav stav kasnije je podržao i Portugal, a veruje se da će zahtev Grčke za reviziju sporazuma o pomoći odbiti i Finska, Španija i baltičke zemlje, koje su ranije sprovele stroge mere štednje, da bi ušle ili opstale u evrozoni.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE