Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta bi građanima više odgovaralo: Poskupljenje struje ili izmena tarifnog sistema?

    Cena električne energije na domaćem tržištu nije se menjala od avgusta 2013. godine, a da li će se menjati i kada bi do toga moglo doći, teško je reći.

    Ipak, da se neke promene očekuju misle i u Narodnoj banci Srbije, ali za sada još ne jer iz „Elektroprivrede Srbije” saopštavaju da put Agencije za energetiku nije upućen zahtev za promenu cene kilovata, što su u AERS-u i potvrdili. Dakle, strujomeri će i dalje meriti kilovate po ceni istoj kao i proteklu godinu i po, piše Dnevnik.

    Ipak, klackalica i neprestano osluškivanje da li će struja poksupeti, i kada, slobodno se može reći, ostavlja dosta prostora za nagađanja i spekulacije. Poslednje što se u javnosti čulo je mogućnost promena u tarifnom sistemu, i to tako da najveći udar osete potrošači koji prosečno troše oko 500 kilovata, odnosno oni kojih je najviše. To je izazvalo ogromno nezadovoljstvo jer bi, u tom slučaju, promenu u smislu značajnog povećanja računa najviše osetili potrošači koji mesečno struju plaćaju oko 3.000 dinara, dok bi takav način izmene tarifinog sistema išao naruku onima koji najviše troše. U situaciji kad je izbor neprijatan, jasno je da je za najveći broj potrošača bolje poskupljenje struje, a ne izmena tarifnog sistema.

    Međutim, iz EPS-a kažu da nisu zatražili promenu tarifnog sistema i ukidanje jeftine tarife. Iz tog preduzeća ukazuju na to da je promena tarifnog sistema u nadležnosti AERS-a, a da EPS nije pokrenuo niti podneo zahtev za njegovu promenu. Uz to, ističu i da se pojam tarifa odnosi na višu i nižu tarifu, a pojam zona na količinu kilovata potrošenih u zelenoj, plavoj i crvenoj zoni, te da zakonski, promenom tarifnog sistema ne može doći do povećanja cene električne enerije već da AERS, donošenjem posebne odluke o utvrđivanju cene struje, odobrava povećanje cene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE