Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK pojačava nadzor nad Hrvatskom

    Makroekonomski rizici u Hrvatskoj značajno su se povećali i Evropska komisija zbog toga planira uvesti još strožiji ekonomski nadzor nad Hrvatskom.

    Ovaj put, nadzor će se obavljati u obliku procedure smanjenja prekomernih makroekonomskih neuravnoteženosti, u sklopu koje bi EK zahtevala od hrvatske Vlade da predstavi akcioni plan za izlazak iz krize, rekao je evropski komesar Pierre Moscovici, piše Večernji list.

    To je objavljeno na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen paket Komisijinih odluka iz ekonomskog nadzora, među kojima je najviše pažnje izazvalo popuštanje Francuskoj u obliku produženja roka od dve godine za smanjenje francuskog budžetskog deficita ispod 3 odsto BDP.

    Jedini "popust" Hrvatskoj je taj što se ekonomski nadzor ne postrožava odmah, nego u maju. Ipak, odluka o Hrvatskoj govori da makroekonomska neuravnoteženost "zahteva odlučnu akciju i poseban monitoring".

    Komisija će u maju, na osnovu nacionalnog programa reformi (NPR) i drugih obveza ispunjenja strukturnih reformi koje budu objavljene do tog dana, doneti odluku o aktiviranju EIP (Excessive Imbalance Procedure, tj. procedura smanjenja prekomernih neuravnoteženosti), odlučili su evropski komesari.

    U kontekstu prigušenog rasta, odgađanog restrukturiranja preduzeća i žalosnih pokazatelja zaposlenosti, znatno su se povećali rizici vezani uz slabu konkurentnost, goleme inostrane obveze i rastući javni dug, praćeno sa slabim upravljanjem u javnom sektoru, zaključuje Komisija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE