Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dug Slovenije štedišama iz Hrvatske i BiH 880 miliona evra

    Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu mogla bi značiti da je Slovenija za staru deviznu štednju u Ljubljanskoj banci dužna građanima Hrvatske i BiH čak 880 miliona evra.

    Do te cifre se dođe ako se na glavnicu od 257 milijuna evra obračunaju kamate od 6 posto kroz zadnjih 25 godina, pišu slovenski mediji.

    Sud u Strasbourgu u svojoj presudi zaključio je da se štediše u Hrvatskoj i BiH moraju obeštetiti na isti način kao i štediše u Sloveniji, kojima je novac isplaćen početkom 90-ih.

    Sa druge strane, državna sekretarka u slovenačkom Ministarstvu finansija Irena Sodin tvrdi da je "u ovom trenutku neodgovorno spekulisati o visini kamata", prenosi ljubljanski Dnevnik.

    Sodin naime tvrdi da su se okolnosti u zadnjih 25 godina drastično promenile. Nema više nemačkih maraka, u kojima je bila položena većina devizne štednje, a treba uračunati i inflaciju, tvrdi Sodin.

    Predstavnica slovenačke vlade za sukcesiju, Anka Polak Petrič, tvrdi da je Evropski sud navođenjem kamate od 6 odsto pogrešno protumačio slovenački zakon koji je domaćim štedišama omogućio isplatu njihove devizne štednje.

    Ta kamata bi se, tvrdi Polak Petrič, mogla primeniti samo na 1991. i 1992. godinu, ali ne i na čitavo razdoblje od 25 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE