Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović: Od Svetske banke 630 miliona dolara za reforme

    Svetska banka će Srbiji u toku ove godine dati ukupno 630 miliona dolara kredita za sprovođenje reformi, izjavio ministar finasija Dušan Vujović.

    U intervjuu za Novi magazin, on je rekao da od brzine reformi zavisi da li će sve te pare biti povučene u ovoj godini ili ne, ali je istakao da je najvažnije da taj proces ima sigurnu osnovu i da krene.

    Na pitanje kada će početi restrukturiranje javnih preduzeća, on je rekao da je "već počelo u decembru".

    "Predstavnici Svetske banke su došli i snimaju situaciju u Eletroprivredi Srbije, Železnicama… Za njih se takođe pripremaju krediti. Oni će postati efektivni tek od 1. jula, pošto to ulazi u sledeći četvorogodišnji plan SB", precizirao je Vujović.

    Na pitanje da li je planirano da Srbija uzme novac koji je odobren aranžmanom sa MMF, on je odgovorio odrečno. "Imamo i dovoljnu fiskalnu likvidnost i dovoljnu platno-bilansnu likvidnost, imamo deset i više milijardi evra u deviznim rezervama. Nama ta podrška ne treba", rekao je ministar finansija.

    Prema njegovim rečima, sa druge strane, mogućnost povlačenja kredita stoji kao garancija svim investitorima "za ne daj bože, ako zatreba".

    "Ovo je stend-baj aranžman iz predostrožnosti, što znači da nije predviđeno da uzmemo kredit od MMF, ali možemo ako nam novac zatreba", dodao je Vujović, dodajući da je Srbiji na raspolaganju "oko milijardu evra".

    Najvažnija stvar u sporazumu sa MMF, po oceni Vujovića, je to što su u njega uključene strukturne reforme. "To znači, rešavanje sudbine 512 preduzeća u restrukturiranju, reformu javnih preduzeća i javne uprave", rekao je ministar finansija.

    Prema njegovim rečima, Vlada je u uslovima dogovrenim sa MMF, predvidela rešavanje statusa Železare Smederevo, ali ne nužno privatizaciju. "Privatizacija je bila jedna od tri opcije, druga je bila ugovor o menadžmentu, gde je ključni uslov da nema više subvencija, i treća mogućnost je stečaj", rekao je on.

    Napomenuo je da je Vlada je u svom Memorandumu o ekonomskoj politici predvidela da zatvori kanale kroz koje su, bez kontrole, curila državna sredstva. "Železara je za sporazum sa Fondom najvažnija, ali su u istoj kategoriji Srbijagas i Železnice, Azotara, Petrohemija i svi gubitaši", rekaao je Vujović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE