Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skup gas smanjuje broj potrošača

    Od početka marta potrošači prirodnog gasa, koji su na režimu javnog snabdevanja (domaćinstva i mali kupci), ovaj energent će plaćati više nego sada.

    Kubni metar gasa biće skuplji u proseku za 5,6 odsto, dok će cena ovog energenta za potrošače priključene na mrežu JP „Srbijagas” biti viša u proseku 13 odsto. To znači da će kubik gasa za sva domaćinstva JP  „Srbijagas“ biti 52,4 dinara, a kod svih ostalih distributera 53,2 dinara. Ovo je cena, bez poreza na dodatu vrednost, te kad se i on obračuna, potrošače će kubik koštati najmanje 57 dinara.

     Račune s višim cenama gasa potrošači će dobiti u aprilu, a udar na kućni budžet neće se preterano osetiti jer će, sasvim sigurno, potrošnja biti manja. Naime, grejna sezona je na izmaku i temperature se retko spuštaju ispod nula stepeni Celzijusa. Ipak, potrošnja svakog kubika za koji dan biće veći izdatak nego sada.

    A kako stvari stoje, već se odavno troši manje prirodnog gasa nego ranije, jer je zbog visokih cena i izdataka za grejanje veliki broj potrošača odlučio da koristi neki drugi energent za zagrevanje svojih stanove. Naime, procenjuje se da je od oko 240.000 potrošača gasa, oko trećine već prestalo da koristi ovaj energent. Nije nemoguće da će se se njihov broj i dalje smanjivati, posebno nakon poziva upućenog iz Udruženja „Prosperitet“ da se bojkotuje korišćenje gasa kao energenta za grejanje i to ne samo do kraja ove grejne sezone, već i naredne.

    Koliko će se potrošača odazvati ovom pozivu ne može se reći, ali je izvesno da je mnogima grejanje na gas skupo i da će se, zbog nemogućnosti da plaćaju račune, okretati energentima koje mogu da plate. Troškovi za grejanje svakako su značajna stavka za svako domaćinstvo, a stanovi se moraju grejati, bez obzira koji energent se koristi.  Pošto je u novčanicima građana Srbije sve manje para, traže se alternative i jasno je da će se izabrati najpovoljnija.

    Onima koji trguju cena je uvek niska, onima koji je kupuju, naravno visoka, ali je izvesno da se roba, bilo koja, pa i prirodni gas, može prodavati dok ima kupaca. Već sad je kupaca prirodnog gasa, među individualnim potrošačima, manje, a da podsetimo, kada je počela gasifikacija ukazivano je da je gas energent budućnosti, koji ima ekološke prednosti i spada u najekonomičnije energente.

    Nezahvalno je prognozirati i u kom pravcu bi se mogla kretati cena prirodnog gasa u narednom periodu. Iako ništa nije izvesno, moglo bi se očekivati da ide naniže jer je prilikom odobravanja nove cene ukazano da je poskupljenje uslovljeno rastom kursa dolara, dok cena naftnih derivata, koja je u poslednjih nekoliko meseci na svetskom tržištu padala, nije imala bitan uticaj, ali bi to moglo doći do izražaja u drugom kvartalu godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE