Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od aprila struja skuplja 15 odsto

    Struja će od 1. aprila poskupeti za 15 odsto, što znači da će domaćinstvima sa prosečnom potrošnjom koja se ne greju na struju, račun biti veći za oko 500 dinara, piše Blic.

    Jedan deo od povećane cene ići će Elektroprivredi, a drugi deo u budžet, kroz novouvedenu akcizu na struju. Na to se obavezala Vlada Srbije memorandumom o ekonomskoj i fiskalnoj politici, jednim od dokumenata koji prate upravo dogovoren trogodišnji sporazum MMF sa Srbijom, piše Blic.

    "Namera nam je da uvedemo akcizu na struju kako bi se uticalo na smanjenje njene neracionalne potrošnje. Električna energija bi trebalo da poskupi od 1. aprila ove godine."

    U tom procentu povećanja cena bili bi sadržani i poskupljenje kilovata koje isporučuje EPS, ali i novi namet koji bi išao direktno u budžet, kaže se u objašnjenju Vlade dostavljenom MMF.

    Taj plan će Vlada usvojiti do kraja marta i "podržati EPS da zatraži povećanje regulisane cene struje za krajne korisnike".

    Kako saznajemo, o detaljima novouvedenog nameta, kojem mora da prethodi izmena Zakona o akcizama, prvi put će u javnosti govoriti premijer Aleksandar Vučić na otvaranju Biznis foruma na Kopaoniku.

    Kako Blic saznaje, prva varijanta bila je da u najavljenom povećanju 10 odsto ide EPS, a pet odsto bude akciza. Taj predlog je, međutim, odbijen. Prema aktuelnom planu, EPS će dobiti osam odsto, a država kroz akcize sedam odsto.

    Moguće je primeniti i fiksni iznos akcize po kilovatu, kako je to uobičajeno u EU. Za zemlje EU prosek je 0,5 evrocenti za privredu i čak jedan evro po kilovatu za građane. Konačno rešenje Vlada Srbije će utvrditi ovog vikenda.

    Iz NBS poručuju da su korekciju cene struje već uključili u svoje projekcije. Računa se da će poskupljenje od 15 odsto imati direktan uticaj na poskupljenje ostalih proizvoda u proseku za 1,08 odsto.

    Premijer Vučić izjavio je da do kraja zime struja neće poskupeti i da o poskupljenju od 1. aprila i uvođenju akciza "dosad nije razgovarano".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE