Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Namirnice koje regulišu telesnu težinu: Ubrzajte metabolizam na jednostavan način

    Da biste ubrzali metabolizam, a samim tim i regulisali kilažu, pospešili zdravlje i bili zadovoljni i siti, nisu vam potrebni veštački suplementi, već sastojci iz prirode. Osim toga, trening je znatno isplativiji i manje zahtevan ako ga kombinujete sa pravilnim načinom ishrane i adekvatno odabranim namirnicama.

    Olakšajte sebi svakodnevicu uz moćne prirodne namirnice:

    Jaja

    Jedna od namirnica koja sadrži najviše proteina, jeste jaje. Posebno je dobro jesti jaja za doručak, jer će vas znatno duže držati sitim nego bilo koji drugi obrok, a svih devet amino kiselina koje sadrže, pomažu vašem metabolizmu da radi ubrzano.

    Čia semenke

    Manje poznate u našoj zemlji, ali se mogu kupiti u većini domaćih prodavnica zdrave hrane. U Centralnoj i Južnoj Americi već dugi niz godina su poznate kao lek koji se preventivno koristi radi regulisanja dijabetesa, prekomerne kilaže i kardiovaskularnih oboljenja. Čia semenke su bogate nezasićenim mastima i vlaknima koji će vas zasititi na duže vreme.

    Avokado

    Od 11 do 17 odsto vlakana se nalazi u jednom plodu avokada, a osim toga, tu su i velike količine nezasićenih masti i proteina. Čak pet sati nakon konzumiranja, avokado će vas držati sitim.

    Cimet

    Cimet reguliše nivo šećera u krvi, i na taj način pomaže vašem probavnom sistemu, i čitavom metabolizmu da se pokrene. Možete ga koristiti kao dodatak uz kafu ili posuti na posni, nemasni kolač.

    Bobičasto voće

    Odlično za dijabetičare i osobe koje se muče sa viškom kilograma, kao i za ’popravljanje’ krvne slike. Radujte se voću poput: jagoda, malina, brusnica, ribizla, borovnica… I uživajte u svim njihovim čarima!

    Đumbir

    Poznat kao lek za izbacivanje toksina iz organizma, đumbir je pogodan za poboljšanje rada probavnog sistema, topljenje masti i olakšano varenje. Poreporučuje se čaj od đumbira, a možete ga koristiti i kao dodatak uz neki napitak (kafu, sok).

    Ljute papričice

    Kapsaicin je glavni sastojak ljute papričice, a ima ulogu da sagoreva masti i ubrzava metabolizam. Prema stručnom objašnjenju, kada se vaš simpatički nervni sistem (jedan od tri dela autonomnog nevrnog sistema koji se aktivira u stresnim situacijama) aktivira, oslobađaju se hormoni kateholamini. Oni dovode do zagrevanja organizma, zbog čega dolazi do rastvaranja masnoće u organizmu. Masnoća se pretvara u tečnost 20 minuta nakon što pojedete jednu ljutu papričicu.

    Zeleni čaj

    Dobro poznat zeleni čaj čiji kofein pospešuje energiju i oslobađa masti iz organizma. Možete konzumirati dve do tri šoljice zelenog čaja dnevno.

    Kinoa semenke

    Kao i čia semenke, slabije popularne na našem tržištu, ali ih možete pronaći u odabranim radnjama zdrave hrane. Bogate su magnezijumom – glavnim izvorom energije i prirodnim regulatorom šećera u krvi. Ne sadrže gluten, zbog čega veoma malo goje, a drže vas sitim.

     

    Foto: Bodieko, Forums.gardenweb, Khaleejtimes

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE