Proverite šta o vama govori enterijer u kojem živite - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proverite šta o vama govori enterijer u kojem živite

  Vaš dom – mesto gde provodite mnogo vremena, koje bi trebalo da bude odraz topline i porodične atmosfere, kao i izvor lepote, zdravlja, sigurnosti, udobnosti. U zavisnosti od toga da li u vašoj oazi mira dominiraju tamne ili svetle boje, moderan ili starinski nameštaj, red ili nered, mnogo toga se može saznati o vašoj ličnosti, navikama, stilu života. Arhitekta Milena Obradović je u svojoj knjizi ’Psihologija prostora’, istakla da svaki ambijent liči na svog vlasnika i da se njihovi ’karakteri’ podudaraju.

  Veoma zanimljivo objašnjava kako su ekstremno urbani komadi nameštaja u vezi sa iskazivanjem moći ’vlasnik’, drugi opet teže skupocenom, luksuznom nameštaju kako bi zadivili okolinu, a neki toliko prenatrpavaju stan da on postaje nefunkcionalan i neuredan. I boje ima svoja specifična značenja. Dok je bela boja kod nekih odraz sterilnosti i čistote, kod drugih može značiti otvorenost ka mugoćnostima i jednostavnost, a kod trećih čak prazninu i monotoniju. I crvena ima svoja kontrasne konotacije: sa jedne strane oslikava toplinu i ljubav, a sa druge – bes i agresiju.

  Kako različiti tipovi ljudi (vrste karaktera) uređuju svoj enterijer:

  Zdrav karakter: balans

  Zdrav karakter imaju jednostavne osobe koje su zadovoljne svojim životom, imaju visoko samopouzdanje, samouverenost i optimizam. Ispunjene su iznutra, komunikativne i otvorene, a to se odražava i na uređenje kućne atmosfere. Vole kreativnost, inovativne ideje i vesele boje. Prema određenim istraživanjima, to su najčešće urednici, obrazovane osobe, sportisti, umetnici, inženjeri.

  Prisilni karakter: zatvorenost

  Osobe koje poseduju ovu vrstu karaktera najčešće imaju jasne, stroge principe, uzdržan stav, visoko samopouzdanje – što se oslikava i na uređenje doma. Uglavnom je reč o ljudima na visokim funkcijama (političari, ambasadori, biznismeni, trgovci) koji imaju izuzetan smisao za red, a enterijer uređuju za duži vremenski period. Preovladavaju preciznost i simetrija u poziciji nameštaja, svedene bole (braon, bela), klasičan stil, izražena strogoća bez eksperimentisanja.

  Mazohistički karakter: haos

  Pomešani stilovi komadi nameštaja, kitnjasto uređenje, ornamenti, gipsani radovi i tradicionalističke tehnike pripisuju se emotivno i profesionalno neostvarenim i nezadovoljnim ljudima, razvedenim osobama, ženama koje trpe sadističko ponašanje muževa… Uz ovakav tip karaktera idu i stalne, nagle promene u domu, u kratkim vremenskim razmacima, a pojedini delovi stana ili kuće su često kopija istorijskih stilova sa nameštajem epohe.

  Narcisoidan karakter: konfuzija

  Osobe sklone poziranju i pokazivanju, zavisne od tuđe podrške i mišljenja, često dolaze iz malih sredina ili siromašnih porodica. U skladu sa tim je i neobrazovanost, kasnija, postepena doškolovanost, ali i lakši način da se dođe do novca. Vole da se takmiče kada je reč o kupovini stvari i nameštaja, ali i da bude zavist u drugima zbog onoga što poseduju. Unose česte promene u ambijent.

  Modifikovani narcizam: imitacija

  Kod ovog karaktera crte ličnosti su iste kao kod narcisoidnog, samo što drugačije sagledavaju sebe u prostoru. Njihov pristup ambijentu potiče sa najviše pozerske tačke, okupirani su fantaziranjem o lepoti i savršenstvu. Najčešće je reč o ljudima iz provincije koji su teško stekli bogatstvo ili su ga nasledili, kao i o ljudima na visokim funkcijama, poput direktorke.

  Foto: Ezclix

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE