Od juna lični bankrot za građane Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od juna lični bankrot za građane Srbije

  U Srbiji su trenutno blokirani tekući računi čak 213.983 građana, a novo rešenje u vidu ličnog bakrota, moglo bi da ih spase dužničkog ropstva.

  Narodna banka Srbije, u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sprema rešenje za prezadužene građane.

  Međutim, lični bankrot nipošto ne znači brisanje dugova gumicom. Dužnik, koji ne može više da otplaćuje svoje rate, moći će da, pod određenim uslovima predviđenim zakonom, proglasi lični bankrot, čime bi svoje finansije "stavio u ruke" svojevrsnom stečajnom upravniku.

  U evropskim zemljama lični bankrot podrazumeva reprogramiranje dugova posle određenog vreme, i to u skladu sa mogućnostima dužnika.

  U međuvremenu bi se o njegovoj imovini starao taj lični "stečajni upravnik", sa zadatkom da unovči imovinu i namiri poverioce, baš kao i kod pravog stečaja nekog preduzeća.

  Osnovna prednost ličnog, individualnog stečaja, koji može da proglasi dužnik lično ili čak njegov poverilac, predstavlja mogućnost za novi finansijski početak dužnika posle proteka određenog, relativno kratkog perioda, što ga podstiče da ne izbegava izmirenje dugova.

  Sa druge strane se procedura naplate značajno ubrzava pa poverioci bar deo svojih potraživanja naplaćuju u relativno kratkom roku, što je mnogima od ključnog značaja.

  Osim sa MMF, sveobuhvatna strategija za rešavanje problematičnih kredita u Srbiji biće izrađena u saradnji i sa Svetskom bankom i EBRD do kraja juna 2015. godine, potvrđeno je Novostima u NBS.

  Strategija će podrazumevati sagledavanje i jačanje kapaciteta banaka za rešavanje loših zajmova, uklanjanje prepreka za otpis i prodaju potraživanja, uvođenje okvira za lični bankrot i promovisanje vansudskog poravnanja potraživanja pravnih lica, ističu u NBS.

  Naime, aranžman koji je MMF odobrio Srbiji podrazumeva realizaciju ciljeva dogovorenog ekonomskog programa koji se odnose na jačanje javnih finansija, sprovođenje plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE