Kriza povećala razlike u platama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kriza povećala razlike u platama

  Razlike u platama vodećih menadžera i radnika više su porasle u Severnoj Americi i Aziji nego u Evropi od početka finansijske krize, pokazala je studija globalne konsultantske firme Hay Group.

  Izveštaj Hay Groupa pokazuje da su se razlike u platama između službenika i visokoobrazovanih radnika s jedne, te menadžera s druge strane, povećale u svim delovima sveta od početka globalne recesije.

  Između 2008. i 2014, u Severnoj Americi je taj jaz porastao 7,2 odsto, u Aziji 12,5, a u Evropi 2,2 procenta. MMF je prošle godine istakao da nejednakost u platama može dovesti do usporenog i manje održivog ekonomskog rasta.

  Brojne evropske firme smanjivale su sve plate kako bi spasile radna mesta, dok su američke kompanije češće otpuštale i istovremeno povećavale primanja viših menadžera zbog povećanja odgovornosti, kaže se u izveštaju.

  Hay Group ističe da je rastući jaz u platama posledica automatizacije poslova na nižim nivoima ili njihova prebacivanja u zemlje s nižim platama, što je dovelo do jačanja konkurencije za preostala radna mesta i poslednično pad plata.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE