Čepurin: Gas mora preko Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čepurin: Gas mora preko Srbije

  Ruski ambasador Aleksandar Čepurin izjavio je da Moskva smatra da preko Srbije mora ići budući pravac za snadbevanje Evrope gasom, kada se za četiri godine završi transport preko Ukrajine.

  Čepurin je izjavio da cena ruskog gasa do leta može da bude značajno smanjena, ističući da treba razmatrati pitanje kako će se transportovati gas za četiri godine, kada istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine, i koje su alternative Južnom toku nakon odustajanja od tog projekta.

  "Treba tačno proceniti interes i mi smatramo da su u tom domenu važna tri elementa – sigurnost isporuke, mogućnost da se obezbede zagarantovane količine i konkuretna cena gasa", rekao je Čepurin na otvaranju rusko-srpske privredne izložbe u Beogradu.

  On je istakao da Rusija "polazi od toga da gasna magistrala mora preći preko teritorije Srbije".

  Kako je ranije najavila ruska strana, novi pravac, zajedno sa Severnim tokom, biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici i tada će se pristupiti dogovaranju sa Evropskom unijom.

  "Imajući u vidu da su se naši partneri ranije definisali prema maršuti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta", naglasio je Čepurin.

  On je dodao da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike gasa, već i za zemlje jugozapadne Evrope, celokupne Evrope i Evropske unije.

  Čepurin smatra i da ponovo smanjenje cene ruskog gasa, koja je prethodno snižena krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine, može da doprinese većoj potrošnji tog energenta.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE