Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sat u JP vredi 809, a kod privatnika 226 dinara

    Sat radnog vremena u javnim preduzećima u Srbiji se plaća 809 dinara, što je skoro četiri puta više nego u privatnom sektoru, gde 60 minuta posla "vredi" 226 dinara, rečeno je na Kopaonik biznis forumu.

    "Kada podelite primanja sa satom, vidite da se sat u javnom sektoru naplaćuje 809 dinara, a u privatnom 226 dinara", navela je savetnica Ekonomskog instituta Svetlana Kisić na panelu o reformi državne uprave i javnog sektora.

    Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da zaposleni u privatnom sektoru dnevno rade u proseku 7,18 sati, a u javnim preduzećima 3,45 sati. Dodaje da javna preduzeća imaju veće plate i od ostatka javnog sektora, a najveća primanja imaju zaposleni u Koridorima Srbije.

    Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Vidosava Džagić je rekla da će u naredne tri godine biti sprovedena reforma javnog sektora i da je najvažnije da se mapiraju fabrike troškova i neefikasnosti.

    Džagićeva je istakla da u javnom sektoru 20 odsto ljudi vuče ceo posao i da bi upravo oni trebalo da budu lideri i nosioci promena.

    "Mora se menjati sistem koordinacije i komunikacije, a potrebno je i jasno utvrđivanje odgovornosti", istakla je Džagićeva poručivši da je cilj da građani i privreda dobiju kvalitetniji javni servis i da se eliminišu nepotrebna rasipanja državnog novca.

    Oko 740 javnih preduzeća u Srbiji ukupno duguju oko 11 milijardi evra, što ukazuje na to da ih hitno treba reformisati. To je 17 odsto od ukupne zaduženosti srpske privrede, rekla je Svetlana Kisić, dodajući da su, na primer, javna preduzeća u 2013. napravila gubitak od 51 milijarde dinara.

    Kisićeva je istakla da javna preduzeća obuhvataju veliki deo srpske privrede precizirajući da samo 17 velikih državnih preduzeća angažuje više od 19 odsto aktive privrede i zapošljavaju oko 10 odsto ukupno zaposlenih.

    Ona je kazala da su javna preduzeća generator nelikvidnosti i navela, kao primer, da Železnice Srbije trećinu svojih troškova ne mogu da pokriju iz svojih prihoda, kao i da GSP Beograd ne može iz prihoda da pokrije plate zaposlenih.

    Kisićeva navodi da skoro sva javna preduzeća opterećuje neprofesionalni menadžment, veliki troškovi i neefikasan rad zbog prevelikog broja radnika.

    Ona ističe da je neophodno što pre reformisati javna preduzeća, predvideti čvrsta budžetska ograničenja, tražiti veću transparentnost poslovanja, sprovesti departizaciju i povećati efikasnost njihovog rada kroz korporativizaciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE