Povratak Rusa u trku za Železaru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Povratak Rusa u trku za Železaru

  Ruska kompanija Crveni oktobar vratila se u trku za Železaru u Smederevu, sa željom da učestvuju, ali i da kupe srpsku čeličanu, saznaju Novosti.

  Ruski tim je bio u sredu u Nemanjinoj 11, na razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije. Ovo preduzeće zainteresovano je za aktuelni konkurs za upravljanje srpskom čeličanom, ali i za njenu kupovinu.

  O Crvenom oktobru kao potencijalnom strateškom partneru pričalo se mesecima, ali se ova kompanija, na kraju, nije ni prijavila na tender za privatizaciju. U januaru, kada su koverte otvorene, obelodanjena je samo ponuda američke kompanije Esmark.

  Ministar privrede Željko Sertić je juče potvrdio da je nekoliko stranih kompanija zainteresovano za upravljanje Železarom. Rok za prijavu ističe u petak, a za dve do tri nedelje će biti poznato ko će ustoličiti svoj menadžment u Smederevu.

  Sve firme imaju obavezu da uplate deo depozita za učešće, moraju da potpišu izjavu poverljivosti i preuzmu dokumentaciju, rekao je Sertić. Imamo više kompanija i to je dobro za proces pregovaranja, i Esmark je dobrodošao da bude deo tog procesa.

  Kada smo pregovarali sa njima, moj utisak je bio da su oni zainteresovani za takvu vrstu upravljanja i ne bih bio iznenađen da se oni nađu na toj listi prijavljenih za takmičenje za profesionalno rukovođenje Železarom.

  To što se Esmark ponovo javlja, ali ovog puta da postavi menadžment u Železari, kao i to što se prijavilo mnogo više kandidata nego na tenderu za privatizaciju, znači da im je mnogo lagodnije da upravljaju firmom nego da ulažu, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić.

  Smatram da nije loše da kompanija prvo uđe u Železaru kao upravljač, a da posle eventualno privatizuje firmu, rekao je on.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE