Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marchionne: Fiat više nikada neće biti konkurentan na masovnom tržištu Evrope

    Fiat više nikada neće biti konkurentan na masovnom tržištu Evrope kao što je nekada bio, kaže direktor italijanske kompanije, Sergio Marchionne.

    Prema njegovim rečima, ova promena sa uklapa u strateški plan i fokusiranost kompanije na profit.

    Svi vodeći nemački proizvođači automobila, među kojima Audi, BMW i Mercedes-Benz, prošle godine su prodali više automobila u Evropi od Fiata, dok je Škoda prodala gotovo jednak broj automobila kao Fiat, prenosi portal "Automotive News Europe".

    "Kada je reč o obimu masovne proizvodnje vozila, Fiat više ne nudi, ali i ne namerava da nudi punu paletu proizvoda poput ostalih masovnih proizvođača. Fiat će izgubiti svoju poziciju kao generalni brend, ali će se fokusirati na ono što najbolje radi", izjavio je Marchionne na ovonedeljnom sajmu automobila u Ženevi.

    "Automotive News Europe" navodi da je Marchionne postepeno snizio Fiatovu paletu proizvoda u Evropi, kako bi se fokusirao na manja vozila, poput "pande" i vozila iz porodice "500", među kojima su "500" hachback, "500L" minivan i "500X" crossover.

    Dugo odlagana zamena za kompaktni model "bravo" sada je najavljena za 2016. godinu i proizvodiće se u Turskoj. U međuvremenu, zastareli model "punto" bi trebalo da iduće godine bude zamenjen novim članom iz porodice "500".

    "U narednih pet do deset godina, doći će do rekonfiguracije našeg tržišnog udela iz dva razloga. Jedan je globalizacija brenda 'džip', a drugi je uvođenje Alfa Romea kao globalnog proizvođača premijum i sportskih automobila", zaključio je Marchionne.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE