Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Među 43 smenjenih u EPS-u najviše je pomoćnika direktora

    Prvi rezovi u “Elektroprivredi Srbije” pogodili su zameničke fotelje u firmi. Među 43 direktora koji su proteklih dana smenjeni u EPS, najviše je pomoćnika direktora nekog sektora ili pak funkcionera koji su bili nadležni – samo sebi, pišu Novosti.

     Ovi radnici nisu dobili otkaz u EPS, već su samo ostali bez “zvanja” i sa oko 30 odsto manjom platom.

    Svoju zameničku funkciju tako su izgubili pomoćnici direktora sektora nabavki, finansija, obnovljivih izvora energije ili informaciono-komunikacionih tehnologija.

    „Pomoćnici direktora bile su veštačke tvorevine u EPS jer se, kada su ovi ljudi skinuti sa funkcije njihov opis posla nije ozbiljno promenio, ali zato jeste plata,“ kažu za Novosti u jednoj od direkcija "Elektroprivrede Srbije". „Primaće i do 30 odsto nižu zaradu, što će u startu da donese uštede.“

    Kako je uopšte došlo do toga da se broj direktora udvostruči u odnosu na objektivne potrebe u EPS, pitanje je verovatno za političke kuloare koji su mahom kadrirali u ovom javnom preduzeću.

    „Povećavanje broja direktorskih fotelja u EPS je nešto što se radi već decenijama,“ priča profesor energetike Nikola Rajaković. „To je i unutrašnji problem preduzeća, ne samo eksterni. Događalo se da dovedu novog direktora, a za starog izmisle poziciju ili ga stave za njegovog zamenika. Takođe, svaka nova vlast sa sobom je nosila novu garnituru. Nove su zapošljavali, a nikoga nisu otpuštali. Struka je tu najviše patila na korist politike. Nadam se da će se tome stati na put.“

    Ovo su samo prve smene od najavljevih 300 od ukupno 600 direktorskih pozicija u našem najvećem javnom preduzeću. Zajedno sa foteljama, ukinute su sve direkcije, a smanjen je i broj sektora sa 65 na 35.

    Kada se zavisna preduzeća budu od sadašnjih 14 “prekrojila” na svega tri, EPS bi mogao da napravi dnevnu uštedu od 100.000 evra ili čak 36 miliona evra godišnje.

    „Prva faza programa reorganizacije predviđa da do 1. jula sva privredna društva za proizvodnju uglja i električne energije budu integrisana u EPS,“ kažu u "Elektroprivredi Srbije". Programom reorganizacije EPS predviđa se da EPS do sredine 2016. godine postane akcionarsko društvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE