Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Teško da Obama dođe u Srbiju

    Do posete američkog predsednika Baracka Obame Srbiji teško da će doći do isteka njegovog mandata sledeće godine.

    Trenutno nemamo informaciju o mogućoj poseti predsednika Obame Srbiji, rečeno je Novostima u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

    Predsednik Tomislav Nikolić je izjavio da je "želja Srbije da Obama poseti našu zemlju" i da je poziv već upućen Beloj kući. Međutim, raspored poseta najviših američkih zvaničnika planira se mesecima unapred, a "iskakanja" su retka.

    Profesor Dragan Simeunović sa FPN kaže, za Novosti, da bi se interes Srbije od dolaska Obame ogledao u dokazivanju naše opredeljenosti za put u zapadnu političku zajednicu kakva je EU u vremenu malog hladnog rata Zapada i Rusije.

    I pored toga što Srbija stalno naglašava da neće zavesti sankcije Moskvi i da ima istorijsko pravo na specijalne odnose sa Rusijom, Zapad, očigledno, traži više dokaza naše opredeljenosti.

    Posetom bi se Berlinu, iz koga dolaze najveće prepreke za naše članstvo u EU, poslao signal da uživamo političko poverenje SAD.

    Prema oceni predsednice Centra za spoljnu politiku Aleksandre Joksimović, SAD su trenutno mnogo fokusiranije na žarišta širom sveta. Od procene Vašingtona kolika je realna opasnost ruskog uticaja na Srbiju zavisiće i otvaranje prostora za dolazak Obame u Beograd.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE