Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvršitelji dovode kupce u stan dužnika

    Građani se sve više žale na rad izvršitelja, najviše na visinu naknade koju oni ostvaruju, zatim što ne postoji pravo žalbe, kao i na način na koji im izvršitelji zaplenjuju i prodaju imovinu.

    Prošle godine na adresu zaštitnika građana stigle su 43 pritužbe na rad profesionalnih izvršitelja, a samo u prva dva meseca ove godine već 20.

    Građani se žale na visinu naknade koje izvršitelji ostvaruju i to što ne postoji pravo žalbe protiv zaključka izvršitelja o dozvoli izvršenja. Sve je više onih koji se žale zbog načina na koji im izvršitelji zaplenjuju i prodaju imovinu.

    U ponudi na sajtovima izvršitelja i sudova, od igle do lokomotive. Prodaju se zaplenjene stvari dužnika koji nisu imali novac da plate dugovanja. Izvršitelj ima pravo da kupca dovede u stan dužnika, da razgleda i kupi nešto od zapečaćenih stvari.

    Vrednije zaplenjene stvari čuvaju se kod izvršitelja u sefu ili nekom drugom obezbeđenom prostoru. Zamenik predsednika komore izvršitelja Svetlana Manić kaže da zakon reguliše gde se ostavljaju i kako se čuvaju popisane stvari i izvršitelji tako i postupaju.

    Manićeva kaže da ne postoji mogućnost da dužnik ne želi da kupac dolazi u stan, odnosno on može da se usprotivi, ali će izvršitelj svakako obezbediti poveriocu da na jedan nesmetan način razgleda popisane stvari.

    Iako nije najprijatniji način da se reši duga, za dužnika je to jeftinije. U suprotnom, morao bi da plati skladištenje ili iznajmljivanje posebnih prostorija gde bi se zaplenjene stvari čuvale.

    "Postupanje izvršitelja, čak i kada je u skladu sa propisima, iako ne mora vređati određena prava, ozbiljno ugrožava prava na privatnost izvršnih dužnika", kaže zamenik zaštitnika građana Robert Sepi.

    U kancelariji Zaštitnika upozoravaju da se u cilju prevazilaženja problema, moraju menjati propisi. Sepi kaže da unapređenje propisa, pre svega, načina dostave efikasnog pravnog sredstva protiv zaključka izvršitelja može unaprediti rad izvršitelja.

    Prema njegovim rečima, drugi segment je monitoring njihovog rada, koji je trenutno podeljen između komore izvršitelja i Ministarstva pravde. "U praksi, imamo saznanja da Ministarstvo pravde pritužbe koje dobije na rad izvršitelja prosleđuje komori", kaže Sepi.

    Od kada su privatni izvršitelji od sudova preuzeli posao prinudne naplate dugova za komunalije, naplata je povećana za trećinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE