Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stamenković: Požurili ste sa akcizama na struju

    Ekonomista Stojan Stamenković smatra da bi uvođenje akciza na struju u Srbiji trebalo odložiti za narednu godinu, jer će to dovesti do povećanja cena i daljeg smanjenja potrošnje.

    "Akcize kao sistemski instrument treba da se uvedu, ali mogle su u ovoj godini, kao u nekim drugim zemljama, da budu po stopi nula."

    To govorim imajući u vidi smanjenje mase zarada i da se iz Vlade hvale da su budžetski prihodi početkom ove godine mnogo bolji nego što je predviđeno, rekao je on na predstavljanju novog broja "Makorekonomske analize i trendovi" (MAT).

    Stamenković je rekao da iz intervjua ministra finansija sledi da se od 15 odsto, za koliko bi trebalo da bude povećana cena struje 1. aprila, oko polovine odnosi na povećanje koje ide EPS, a druga polovina na akcize.

    "Možda bi trebalo izostaviti povećanje budžethih prihoda kroz uvođenje akciza na struju bar u ovoj godini", istakao je koordinator istrazivačkih projekta MAT.

    Stamenković je ocenio da je dobro što je postignut aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali je istakao da se treba radovati tek kad se prođu predviđene tromesečne kontrole.

    "Dosta je posla pred Vladom i nosiocima ekonomske politike", rekao je Stamenković, dodajući da se nameće pitanje zašto Vlada nije objavila sadržaj dogovora sa MMF.

    Stamenković je rekao da se ti dokumenti nalaze na sajtu MMF, ali da ih ovde niko nije objavio "kako bi se svi upoznali sa onim što smo prihvatili, a ne da se upoznaju kap po kap, kašiku po kašiku".

    "Pitao sam za struju, kažu nisu hteli da objave dok MMF ne objavi i odobri bord. Ja se pitam kada su sve mere u memorandumu – da li je na svemu insistirao MMF ili smo mi sami došli do toga, a onda čekalli da MMF to potvrdi", rekao je on.

    Stamenković je napomenuo da se aranžman ne tiče samo fiskalnih mera i saniranja dugova, već da je je ovaj put iskočio iz uobičajenih okvira i da se odnosi i na dugoročne mere, odnosno podizanje rasta, konkurentnosti, stvaranja zdravog ekonomskog ambijenta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE