Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU usvojila investicioni plan od 315 milijardi evra

    Evropska komisija usvojila je predlog investicionog plana od 315 milijardi evra za podršku privatnom sektoru za rizične projekte poput širokopojasnih ili energetskih mreža.

    Ministri finansija EU postigli su dogovor o Evropskom fondu za strateške incvesticije koji se smatra značajnom strategijom u Evropi za podsticanje rasta posle dugogodišnje krize, a predlog sada treba da odobri Evropski parlament.

    EU će biti spremna do kraja juna ili jula za pokretanje fonda, rekao je komesar za investicije Jirki Katainen pošto su ministri finansija postigli dogovor.

    S početnih 21 milijardi evra, fond bi trebalo do 2017. godine da donese 315 milijardi evra u investiconim zajmovima za ublažavanje rizika za privatni sektor.

    Evropska investiciona banka je već počela da razmatra listu s 2.000 potencijalnih paketa vrednih više od 1.300 milijardi evra, koji bi mogli biti razvijeni, a obuhvataju i istraživanje, obrazovanje i transport.

    Za sada su Francuska, Italija i Nemačka najavile da će dati po osam milijardi evra za projekte, a Španija 1,5 milijardi evra. Mada su četiri najveće privrede evrozone izrazile spremnost da investiraju u projekte, nijedna nije spremna da novac da direktno u fond.

    Komesar za ekonomiju Pierre Moskovici pozvao je da se plan sprovede brzo, navodeći da je nivo investicija u Evropi 15 do 20 odsto manji nego pre 2008. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE