Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vinogradarski atlas Srbije

    U Srbiji, bez Kosova i Metohije, vinova loza se gaji na ukupno 22.150 hektara, od čega je u centralnoj Srbiji 17.118 hektara, a u Vojvodini 5.032 hektara, objavio je Republički zavod za statistiku.

    Sorte loze čije se grožđe koristi za jelo su na 4.667 hektara, odnosno na 24,3 odsto ukupnih površina pod vinogradima. Proizvodnjom grožđa se bavi 80.341 poljoprivredno gazdinstvo, 12,7 procenata od ukupnog broja gazdinstava u Srbiji.

    Poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi proizvodnjom grožđa u proseku ima 0,28 hektara pod vinovom lozom, objavio je RZS  u publikaciji "Vinogradarski atlas".

    Popisom poljoprivrede koji je RZS sproveo tokom 2012. godine, nakon više od 50 godina su prikupljeni i podaci o stvarnom stanju poljoprivrede, uključujući i vinogradarstvo.

    Istovrememo, Ministarstvo poljoprivrede je posle više od 40 godina, uradilo novu reonizaciju vinogradarskih geografskih proizvodnih područja Srbije.

    Posebna publikacija "Vinogradarski atlas" na sistematičan način prikazuje važne informacije o vinogradarskim regionima, reonima i vinogorjima Srbije do kojih se došlo u okviru ta dva projekta.

    Atlas treba da omogući jasno sagledavanje stanja i potencijala vinogradarstva. U okviru tri vinogradarska regiona, u Srbiji postoje 22 reona sa 77 vinogorja i više vinogradarskih oaza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE