Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Građani `spasili` hrvatske autoputeve od koncesije?

    Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da Vlada odustaje od davanja hrvatskih autoputeva u koncesiju radi otplate kredita uzetih za njihovu izgradnju.

    "Država će ići u javnu ponudu s penzionim fondovima i građanima", rekao je Milanović u Koprivnici.

    Po novom planu Vlade, udeo u autoputevima dobili bi domaći penzioni fondovi, a građanima bi se pružila mogućnost da kupe akcije. Po toj varijanti, rekao je premijer, državni budžet bi se oslobodio tereta kredita za autoputeve.

    Po ranijem modelu koji je izazvao veliki otpor dela javnosti, "monetizacija" javnog duga preduzeća Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb sprovela bi se dodelom koncesije za upravljanje i održavanje 1.024 kilometara autoputeva na 30 do 50 godina, uz jednokratnu koncesijsku naknadu od 2,4 do 3,2 milijarde evra, u zavisnosti od trajanja koncesije.

    Vlada je ranije isticala da je "monetizacija" autoputeva ključna za obuzdavanje javnog duga i da je dug četiri milijarde evra, a da u iduće tri godine dolazi naplata dve milijarde evra glavnice.

    Protivnici "monetizacije" ukazuju da su autoputevi od strateškog interesa za zemlju, smatraju da je davanje u koncesiju "početak druge privatizacione pljačke", i navode da se na drugi način može rešiti problem velikih dugova nastalih zbog uzimanja kredita za izgradnju autoputeva.

    Više hrvatskih sindikata i organizacija civilnog društva okupljenih u inicijativu "Ne damo naše autoceste" prikupilo je skoro pola miliona potpisa građana za raspisivanje referenduma protiv davanja autoputeva u koncesiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE