Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK protiv restriktivnih mera za uvoz sira i putera

    Evropska komisija ne podržava uvođenje restriktivnih mera za uvoz sira i putera, iako su one dozvoljene, rečeno je u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

    "Žalimo zbog toga što je Srbija pristupila uvođenju restriktivnih mera na uvoz sira i putera" uvođenjem dodatnog nameta, rekao je šef sektora za evropske integracije Freek Janmaat za EurAktiv.

    Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković rekla je 13. marta da je sa Evropskom komisijom postignuta saglasnost za uvođenje zaštitnih mera u vidu dodatnih prelevmana za uvoz nekih vrsta sireva i maslaca.

    Janmaat je rekao da takve mere jesu moguće u izuzetnim okolnostima prema članu 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da im treba pribegavati samo kada je to neophodno.

    "EK u načelu ne podržava nijednu meru koja bi mogla ograničiti uvoz. Protekcionističke trgovinske mere narušavaju dobro funkcionisanje poljoprivrednih tržišta i trebalo bi ih izbegavati kad god je to moguće", rekao je Janmaat.

    Kako je naveo, u Delegaciji podrazumevaju da su te mere privremene. Komisija će nastaviti da nadzire primenu mera i nastaviće da se angažuje u konsultacijama sa srpskim vlastima", rekao je Janmaat.

    Ministarka poljoprivrede Srbije 13. marta je rekla i da su se uzgajivači svinja obavezali da će dostaviti i podatke kojima bi se Evropskoj komisji pokazalo da u ovom segmentu ima prekomernog uvoza, što je osnov za uvođenje restriktivnih mera.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE