Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski tekstilci `osvajaju` EU i traže radnike

    Srpska industrija odeće, kože i obuće prošle godine u inostranstvu prodala robu vrednu milijardu evra, a tokom prošle godine u tekstilnoj industriji se zaposlilo čak 10.000 ljudi.

    Prvi put posle nekoliko decenija, lane je izvoz tekstilne industrije, premašio cifru od milijardu evra. Prema rečima sekretara Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u PKS, Milorada Vasiljevića, najbolja vest je što se tekstilci polako i uspešno vraćaju na tržište EU.

    Oko 70 odsto proizvoda prodato je u Evropi, a to znači da je tekstilna industrija ponovo dostigla kvalitet koji njihovi probirljivi i zahtevni kupci traže, kaže Vasiljević za Novosti.

    Trenutno u ovoj privrednoj grani radi 47.441 lice, što je za skoro 10.000 više nego pre godinu dana. Uglavnom su angažovani u velikim stranim firmama iz Italije i Nemačke, koje ovde proizvode i izvoze.

    Ima, međutim, i mnogo naših preduzetnika koji su iz porodičnih firmi izrasli u ozbiljne proizvođače tekstila, sa skoro hiljadu zaposlenih. Najveći izvoznik je Vali iz Beloševca, a od domaćih firmi to su novopazarski Konto Bene, Jasmil iz Arilja i Velteks iz Čačka.

    Vasiljević smatra da bi rezultati mogli biti i mnogo bolji, ali da je tekstilcima neophodna pomoć države, koja se ne ogleda samo u finansijskoj podršci, već i u zaštiti od nelojalne konkurencije, odnosno rada na crno.

    Tekstilci očekuju da im država omogući povoljne finansijske kredite za nabavku opreme koja pod hitno mora da se obnavlja, jer je u proseku stara više od 15 godina, kaže Vasiljević.

    Bugarska svim firmama u oblasti tekstila daje 60 odsto bespovratnih sredstava kao podsticaj za nabavku opreme i smatramo da bi na sličan način svojim privrednicima trebalo da pomogne i Srbija.

    Firme iz ove oblasti stalno imaju potrebe za šnajderima i krojačima, ali njih nema dovoljno. Sa druge strane, prema redovnim podacima Zavoda za statistiku, plate zaposlenih u tekstilnoj industriji su među najnižim u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE