Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nezadovoljstvo Brazilaca usmereno prema predsednici

    Oslabljena korupcionaškim skandalom s naftnom firmom Petrobras, predsednica Brazila Dilma Rousseff je na prvoj liniji napada tokom masovnih demonstracija, protiv njenih mera fiskalne politike.

    Samo tri meseca od početka drugog mandata, predsednički levičarski tabor je iznenađen veličinom nezadovoljstva naroda.

    "Vlada ima obavezu da pokrenu dijalog", rekla je predsednica na konferenciji za novinare u ponedeljak u Braziliji, tokom koje je snažno branila nedavne mere štednje koje su podelile i njenu vladu i poslanike.

    Na poziv tri zvanično apolitična pokreta, ali bliska desnici, na nizu skupova u nedelju se sakupilo 1,7 miliona ljudi – po procenama vojne policije. Toliko se okupljalo juna 2013. godine, u vreme do tada nezabeležnih socijalnih nemira.

    Jedina razlika je to što je sadašnji spontan i difuzan pokret okupio celu političku klasu protiv političke naslednice bivšeg predsednika Luisa Inasia Lula da Silve (2003-2010).

    U više od 80 gradova demonstranti su zahtevali ono što već traži opozicija: smenjivanje Dilme Rousseff posle otkrića korupcionaškog skandala u državnoj firmi Petrobras, čije političke posledice podrivaju njenu parlamentarnu većinu.

    Tužilaštvo je u ponedeljak optužilo blagajnika vladajuće Laburističke partije za korupciju zbog ogromne prevare u čijem je središtu državna naftna kompanija Petrobras.

    Blagajnik Joao Vakari Neto je optužen zbog prikrivanja više od 1,2 miliona dolara mita koji je Petrobras dao partiji od 2008. do 2010.godine. Optuženi su i bivši izvršni direktor Petrobrasa, Renato Dukue, kao i još 25 osoba. Tužioci kažu da su otkrili najveće šemu korupcije do sada u Brazilu: građevinske i druge firme su godinama plaćale rukovodiocima Petrobrasa i političarima, da bi na konkursima dobijale naduvane ugovore s državom.

    U atmosferi političke krize zbog skandala, ima i zahteva da dođe se vojnom intervencijom okonča 12-godišnja vladavine Laburističke partije, što budi duhove duge vojne diktature koja se završila pre tačno 30 godina.

    "Moja obaveza je da vodim zemlju za 200 miliona Brazilaca", rekla je predsednica u ponedeljak u Braziliji, i da je spremna za dijalog "sa svima koji su spremni" da pregovaraju u parlamentu o "širokoj političkoj reformi" i paketu mera protiv "nekažnjivosti" političara, koji bi trebalo da bude predstavljen narednih dana.

    Predsednica je 2014. pobedila na visoko polarizovanim izborima, označenim oštrim ličnim napadima. 

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE