Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šverc državi `otkine` 370 miliona evra

    Sivo tržište u Srbiji godišnje "pojede" oko 370 miliona evra državnog novca, procenjuje Američka privredna komora.

    Prema procenama Američke privredne komore, godišnji gubitak Srbije na ime neplaćenih dažbina u raznim industrijama iznosi oko 370 miliona evra, a švercuju se i duvanski proizvodi, alkoholna pića, građevinski materijali…

    Predsednik odbora za borbu protiv sive ekonomije pri Američkoj privrednoj komori u Srbiji, Ivan Miletić, ističe da je preko projekta markiranja goriva, pa do sve većih zaplena rezanog duvana i druge švercovane robe u poslednjih šest meseci, jasno da su službe na terenu pristupile borbi sa sivom ekonomijom na mnogo bolje koordinisan način.

    Jedan od rezultata ovakvog pristupa je svakako i bolja naplata akciza na raznu robu, ističe Miletić za Novosti, analizirajući poslednje podatke Ministarstva finansija o naplati poreskih prihoda.

    Prema tim podacima, u januaru je država naplatila ukupno 63,9 milijardi dinara poreskih prihoda. Od tog iznosa, na akcize na naftne derivate, duvanske proizvode i ostalu akciznu robu odnosi se 18,9 milijardi.

    Miletić ističe da je sada neophodno pružiti snažnu podršku sistemskim merama koje će doprineti stabilizaciji tržišta i smanjenju obima transakcija u sivoj zoni na duži period.

    Odbor za borbu protiv sive ekonomije u Američkoj komori se pre svega zalaže za održive sistemske mere, kao što je i Zakon o inspekcijskom nadzoru koji je ovih dana ušao u skupštinsku proceduru, ističe Miletić.

    Miletić ističe da je od ključnog značaja dobra primena ovog zakona koji prvi put uniformno uređuje i postupanje sa neregistrovanim subjektima koji su do sada najviše doprinosile sveukupnom obimu sive ekonomije, a bile su van domašaja svih inspekcija na terenu.

    Drugim rečima, nova zakonska rešenja će omogućiti inspektorima da mogu bez problema da uđu u posede neregistrovanih firmi i provere da li se u njima odvija nelegalno poslovanje. To do sada nije bio slučaj, jer su inspektori mogli da kontrolišu samo registrovane firme.

    Veoma je važno i da sve inspekcije ostanu obuhvaćene odredbama Zakona, kako bi se kroz saradnju svih inspekcija i organa državne uprave na pravi način stalo na put sivoj ekonomiji koja je procenjena na oko 30 odsto BDP, naglašava Miletić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE