I Ina `nišani` albansku naftnu kompaniju? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Ina `nišani` albansku naftnu kompaniju?

  Albanija će ove godine ponovo pokušati sa privatizacijom državne naftne kompanije Albpetrol, a među zainteresovanim se "nazire" i hrvatska Ina.

  Da će Albanija ponovo pokušati da privatizuje državnu naftnu kompaniju, a uskoro i raspisati konkurs za koncesije za istraživanje nafte i gasa, najavio je premijer Edi Rama.

  Pre četiri godine Tirana je prodala rafinerijsko poslovanje Albpetrola, pa se preduzeće sada bavi isključivo traganjem za naftom i gasom i proizvodnjom. Prethodna vlada je pre dve godine otkazala privatizaciju preostalog dela poslovanja, a aktuelna najavljuje novi pokušaj.

  "Ove godine ćemo zaključiti dugotrajni proces privatizacije državnog preduzeća Albpetrol", kazao je albanski premijer, na skupu na kom su bili i predstavnici hrvatske naftne kompanije Ine.

  Njegove reči su, pored predstavnika Ine, slušali i izaslanici naftnih kompanija poput britanskog Shella, već prisutnog u Albaniji, Exxon Mobila, British Petroleuma i italijanskog Enija, navodi Reuters.

  Kako bi privukao ulagače, albanski premijer je kazao da je vlada čvrsto odlučila da "osigura povoljan režim istraživanja i proizvodnje nafte i gasa", a ministar energije Damjan Džiknuri napomenuo je da albanski zakoni nude atraktivne fiskalne uslove u periodu istraživanja.

  Dodao je i da su rezerve nafte i gasa procenjene na 400 miliona tona, od čega se 40 miliona lako može eksploatisati. Premijer i ministar dodaju i da će ulagačima biti ponuđeni novi blokovi za istraživanje u teritorijalnim vodama. "

  Vrlo skoro pokrenućemo proceduru za dodelu koncesija zainteresovanim kompanijama za istraživanje u prva tri bloka, od ukupno 13 na kojima će biti omogućeno istraživanje", dodao je Džiknuri, a prenosi Reuters.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE