Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milanović: Hrvatski budžet blizu primarnog suficita

    Paket reformskih mera koji hrvatska Vlada mora da predstavi u Briselu do kraja aprila još nije dogovoren, kaže premijer Zoran Milanović, ali ističe da Vlada kontinuirano smanjuje deficit i javnu potrošnju.

    Do kraja aprila Vlada mora prezentovati Evropskoj komisiji paket mera za ispravljanje makroekononomskih neravnoteža, koji će se potom razmatrati u maju.

    Komisija je, naime, krajem februara utvrdila u Hrvatskoj, drugu godinu zaredom, postojanje prekomernih makroekonomskih neravnoteža, koje zahtevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring.

    Na pitanje novinara da li je Vlada dogovorila paket mera koje će predstaviti Komisiji, Milanović je kazao da još nije.
    "To je evropski semestar, koji je opet povezan s Procedurom prekomernog deficita. Hrvatska ima nešto prekomernog deficita, tražiću isti tretman koji je dat i drugim državama koje su godinama u tim procesima."

    I ne bojim se ničega, radimo posao, smanjujemo deficit, smanjujemo javnu potrošnju i nama skoro sav deficit odlazi na otplatu kamata, dakle blizu smo primarnog budžetskog suficita", rekao je Milanović.

    Premijer je dodao da se sa budžetom ne ide u deficit da bi se finansirali novi troškovi, već da se zemlja sad polako razdužuje. Istakao je i da je jedan deo te priče i monetizacija javnog duga autoputeva.

    Još jednom naglašavam, mi od monetizacije nismo odustali. Odustali smo od modela A monetizacije za koji i dalje smatram da je dobar i koristan za Hrvatsku, da nije štetan i da je pametno promišljen, izjavio je Milanović.

    Milanović je u prošli petak izjavio da se odustalo od modela A monetizacije hrvatskih autocesta i da će se one dati na upravljanje penzionim fondovima i zainteresovanim građanima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE