Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zajmovi ECB privlače italijanske banke

    Velike italijanske banke trebalo bi ove nedelje da uzmu glavninu dugoročnih povoljnih zajmova na aukciji Evropske centralne banke, budući da ih na veće zaduživanje ohrabruje oporavak italijanske privrede, piše Reuters.

    Podaci prikupljeni od 14 velikih italijanskih zajmodavaca pokazali su da će zatražiti ukupno 32 milijarde evra na ECB aukciji jeftinih dugoročnih zajmova u četvrtak. Analitičari iz Reutersove ankete procenili su da će taj iznos biti oko 40 milijardi evra.

    "Verujemo da će glavni razlog za učestvovanje na tim aukcijama verovatno biti kreditiranje realne privrede i/ili očekivanja o povećanoj potražnji kompanija za zajmovima", napisali su analitičari Barclaysa u izveštaju.

    ECB bankama omogućava kredite s rokom otplate od četiri godine, i to gotovo besplatno, u sklopu paketa mera kojim želi da poveća svoj bilans za oko 1.000 milijardi evra u nastojanju da podupre posustale aktivnosti i suzbije deflaciju, podseća Reuters.

    Banke u celini uzele su ipak tek manji iznos ECB zajmova ponuđenih lani na prve dve aukcije, što je znak da im manjka poverenja u privredu evrozone. To je povećalo pritisak na ECB da počne da kupuje i državne obveznice, što su ovog meseca i učinili.

    Italijanske banke ukupno su se zadužile za 49 milijardi evra, od ukupno 212 milijardi odobrenih na prve dve aukcije.

    Ni na trećoj aukciji, čiji će rezultati biti objavljeni u četvrtak, ne očekuju se veći iznosi kredita, a prema najoptimističnijim procenama analitičara, mogli bi dostići ukupno između 50 i 60 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE