Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FOTO: Buduća prestonica Egipta vredi 300 milijardi dolara

    Egipatski predsednik Abdel Fattah al-Sisi otkrio je mega projekat koji bi trebalo da poboljša život stanovnika Kaira, a ambicioznost projekta upoređuje se s drevnim egipatskim piramidama.

    Nova egipatska prestolnica biće izgrađena istočno od Kaira, imaće vazdušnu luku veću od londonskog Heathrowa, zgradu više od Eiffelovog tornja i više od 10.000 kilometara avenija i ulica.

    Među povodima za izgradnju nove metropole su loša infrastruktura i prometni haos u Kairu u kom živi i radi 18 miliona ljudi.

    Plan nove prestonice, koja bi trebalo da bude izgrađena u roku od sedam godina, predstavljen je prošle nedelje na ekonomskom samitu u Sharm El-Sheikhu gde je al-Sisi pozvao strane investitore da pomognu u obnovi Egipta nakon nemira izazvanih pobunom 2011.

    Međutim, nisu svi pozdravili ovaj mega projekat. Stanovnici Kaira dovode u pitanje potrebu zamene svoje hiljadu godina stare prestonice sjajnim novim gradom koji će se, ako se ikada izdigne iz obližnje pustinje, jako oslanjati na investicije zemalja u Persijskom zalivu.

    Nova prestolnica bi se trebala prostirati na 700 kvadratnih kilometara, što je otprilike veličina Singapura, imati 1,1 milion domova i stvoriti 1,75 miliona radnih mesta, navodi se na internet stranici na kojoj se promoviše taj projekat (www.thecapitalcairo.com).

    Za njen završetak trebaće 300 milijardi dolara, rekao je Mohamed Al-Abbar, biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je pomogao u izgradnji nebodera Burj Khalife u Dubaiju, a čija firma je investitor i projekta Beograd na vodi.

    Poređenja radi, CIA priručnik kaže da je ukupni BDP Egipta u 2013. bio 262 milijarde dolara. Samo početna faza izgradnje staje 45 milijardi dolara. Vlasti su obećale da će započeti s radovima u roku od nekoliko nedelja, a Sisi želi brze rezultate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE