Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi preuzimaju Pirelli

    Italijanska holding kompanija Camfin, glavni akcionar kompanije Pirelli – po veličini petog u svetu proizvođača guma za vozila, saopštila je u nedelju uveče da je sa NRC, kompanijom pod kontrolom firme ChemChina (China National Chemical Corp), potpisala sporazum o "dugoročnom industrijsku partnerstvu u Pirelliju".

    Sporazum predviđa stvaranje novog privrednog društva, Bidco koje će biti glavni akcionar Pirellija, a "indirektno će ga kontrolisati NRC, u partnerstvu s Camfinom", navodi se u saopštenju.

    "Transakcija predviđa imenovanje predsednika iz NRC", dok će Marco Tronchetti Provera, sadašnji šef, biti "delegirani administrator", tojest operativni šef grupe.

    "Sedište i stručni deo Pirellija će ostati u Italiji", navodi se u saopštenju i dodaje da će preseljenje – ako ga bude, zahtevati "kvalifikovanu većinu", odnosno 80 odsto glasova akcionara.

    Cena koju su Kinezi ponudili za kapital Pirellija je 15 evra po akciji, objavljeno je u petak u štampi.

    "Partnerstvo sa globalnim faktoroim kakav je 'ChemChina' (…) predstavlja veliku šansu za Pirelli," rekao je Tronchetti Provera, piše u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE