Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija četvrta najmanje srećna zemlja na svetu

    Nedavni međunarodni Dan sreće bio je dobar povod da se objave rezultati istraživanja koje meri stepen sreće u velikom broju svetskih zemalja. Prema istraživanju američke konsalting kompanije, Gallup, obavljenom u toku 2014.godine, Latinoamerikanci su najsrećniji ljudi na planeti, budući da je čak 10 zemalja ovog kontinenta u samom vrhu liste najsrećnijih. Srbija prema toj listi, spada u grupu pet najnesrećnijih.

    Ispitivanje se sprovodilo telefonskim putem i uživo, odnosilo se na 2014. godinu, a u svakoj zemlji je ispitano oko 1000 građana starosti iznad 15 godina. Ključna pitanja koja su postavljana su: ’Da li ste se juče osećali dobro i odmorno?’, ’Da li su se prema vama juče odnosili sa poštovanjem?’, ’Da li ste se juče smejali i smešili?’, ’Da li ste juče uradili nešto novo i zanimljivo?’. Na osnovu odgovora formiran je prosečan indeks sreće.

    Prvi na listi srećnih zemalja je Paragvaj sa indeksom 89, potom slede Kolumbija, Ekvador i Gvatemala, a poslednji na ’listi Latinoamerikanaca’ su El Salvador i Nikaragva. Sa druge strane, među zemljama koje su pokazale najniži stepen sreće prednjači Sudan sa indeksom 47, potom Tunis (indeks 52), Turska (indeks 54) i Srbija, kao četvrta najmanje srećna država, sa indeksom 54.

    Od država iz bivše Jugoslavije, 'najbliža' nam je Bosna i Hercegovina sa indeksom 55, Hrvatska ima 57, Kosovo 58, Crna Gora 60, Makedonija 64, a najsrećnija je Slovenija sa indeksom 68.

    Foto: Seedcamp

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE