Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prodaje se Beogradski aerodrom?

    Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" mogao bi da bude prodat ove godine, a do kraja nedelje biće formirana radna grupa koja će proceniti njegovu vrednost.

    Ista grupa bi trebalo da bude zadužena za određivanje modela komercijalizacije vazdušne luke, javlja B92.

    "Opcija koju smo dosad razmatrali je koncesija. To je jedan od mogućih oblika, jer se mi tako ne odričemo vlasništva. Pratimo sve pokazatelje i situaciju na tržištu", kaže Zoran Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj.

    Država je vlasnik 83 odsto akcija Aerodroma, ostatak akcija pripada građanima. Inače, cena akcija Beogradskog aerodorma skočila je u godinu dana čak 105 procenata.

    "Za skok vrednosti aerodroma zaslužna je Air Serbia i zato je cena dignuta za 400 do 500 miliona evra. Ako se država odluči za koncesiju ili neki drugi oblik partnerstva, naš zadatak je da cena bude što viša", kaže v.d. direktora Aerodroma Saša Vlaisavljević.

    I dok je budućnost vlasništva još neizvesna, dobit Aerodroma je veća od 27 miliona evra. Ove godine će biti uloženo 20 miliona evra.

    Prošle godine je kroz "Teslu" prošlo više od 4,5 miliona ljudi, a u menadžementu očekuju da će ih u 2015. biti oko pet miliona. Zato se aerodrom proširuje i dobiće četiri nova izlaza, što će dodatno uticati na tržišnu vrednost.

    Odgovor na pitanje koliko vredi Aerodrom trebalo bi da pruži radna grupa.

    Bez uzimanja u obzir novonastalih okolnosti, pre svega dobrog poslovanja Air Serbia, srpska vazdušna luka vredi između 200 i 210 miliona evra. Nezvanično, kažu, vredi mnogo više.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE