Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osnažite um vežbom od 30 minuta

    Razne iracionalne misli koje vam svakodnevno prolaze kroz glavu mogu vas ozbiljno poremetiti i opteretiti. Stoga, kada naiđu nemojte ih zadržavati niti se baviti njima, već jednu po jednu zapišite na papir, a zatim ih otpustite…

    Uzmite olovku i svesku (blok), a isključite telefone, televiziju, radio i sve što bi moglo da vas ometa. Podesite sat ili štopericu na trideset minuta. Sedite uspravno, naslonjenih leđa, fokusirajte svoju pažnju na disanje i probajte da ispraznite um i oslobodite negativnu energiju. Misli će vam prirodno nadolaziti, ali ih nemojte zadržavati, niti se baviti njima, već jednu po jednu misao zapišite u svesku jednom ili dveju reči, i zatim je otpustite. Kada vam sledeća misao dođe na um – ponovite radnju.

    Ako vam se kojim slučajem pojavi misao da prekinete vežbu, tretirajte je kao i svaku drugu – zapišite je, i nastavite sa vežbom narednih trideset minuta. Sada pogledajte sve misli koje ste zapisali, sortirajte ih u jednu od sledećih kategorija i saberite:

    1. Misli senzorne svesnosti (zvučne, vizuelne, mirisne senzacije)

    2. Misli o planiranju (obaveze, želje, potrebe)

    3. Misli koje izazivaju anksioznost (brige ili samoomalovažavajuće misli)

    4. Reprodukovanje sećanja

    5. Fantazije o nepostojećim situacijama, vezama ili događajima

    6. Zavidne, ljute, buntovne misli

    7. Preuzimanje (bilo koje misli koje niste mogli da iščistite i koje su preuzele vežbu)

    Cilj vežbe je da vidite šta vam se dešava i odličan je pokazatelj procenta vaših dnevnih misli u različitim oblastima. Ako 80 odsto misli spada u kategoriju fantazije, imate izbor da to i promenite, da počnete da primećujete ljude i situacije oko sebe umesto da se bavite izmaštanim svetom. Isto tako, ako ste previše okupirani mislima koje su buntovne ili zavidne – poradite na tom stilu svog ponašanja, kao i kada je reč o mislima koje stvaraju anksioznost i stres.

    Foto: Debutbyjuancarlo

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE