Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    WTI nafta možda sklizne na 40 dolara

    Negativni pritisak na cenu WTI (West Texas Intermediate) sirove nafte mogao bi da izazove pad sve do 40 dolara za barel, što je najniže u poslednjih šest godina, procenjuje Saxo Banka.

    Negativni pritisak na cenu WTI sirove nafte odraziće se na iznose od 44 do 48 dolara za barel, a ako vrednost ipak padne ispod 44, otići će sve do 40 dolara za barel, izneo je svoje pretpostavke rukovodilac strategije za Robe u Saxo Banci, Olea Hansena.

    Ključni razlozi zašto će cena sirove nafte i dalje biti niska te tako uticati i na druga kretanja na finansijskim tržištima su gotovo rekordna proizvodnja u Saudijskoj Arabiji, proizvodnja i najviše zalihe u SAD unazad nekoliko decenija i nagoveštaj ukidanja sankcija Iranu, pa bi i njihova nafta mogla "procureti" na globalno tržište.

    Podaci iz Kine u sklopu PMI indeksa nisu dobra vijest ni za naftno tržište jer pada potražnja, a očekivanja su da će se i zalihe u SAD povećati za pet miliona barela.

    S druge strane je dolar koji pomalo slabi nakon sastanka američkih guvernera prošle nedelje i, naravno, ako se pregovori s Iranom izjalove, to bi takođe ipak moglo uticati na rast cene.

    Vrednost nafte je u svakom slučaju na nižim nivoima nego u ovo doba prošle godine, kaže Hansen i nabraja da su već najavljena održavanja u nekim evropskim i azijskim rafinerijama, pa će i to uticati na smanjenju potražnju u tim regijama.

    Hansen ujedno upozorava na nagli rast cene bakra, odnosno rekordne cene unazad tri meseca. Analitičar iz danske investicione banke za zlato, pak, ne očekuje rast iznad trenutne cene od 1,190 dolara za uncu, već eventualno pad do 1,173 dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE