Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi menadžeri već `zagrevaju` Železaru

    Novi menadžeri Železare Smederevo, već prvog radnog dana po preuzimanju čeličane, zasukli rukave i naručili prve količine sirovina, dok najosetljivija tema ostaje pronalaženje kupaca.

    Holandski HPK inženjering započeo je upravljanje srpskom železarom, a najvažnija tema razgovora izvršnog menadžmenta prvog radnog dana bila je nabavka sirovina i plasman proizvoda. Prve količine rude već su na putu za fabriku, a fokus prodaje čelika biće na evropskom tržištu.

    Američki znalac kada je o čeliku reč, John Goodish, i Slovak koji godinama trguje rudom, Peter Kamaraš, preuzeli su u ponedeljak posao koji bi u narednih godinu do tri godine trebalo da poveća rast srpske privrede, uveća za najmanje pola procenta BDP, i da omogući da fabrika, posle decenija gubitaka, počne da ostvaruje profit.

    Tim od sedam menadžera HPK održao je u ponedeljak sastanke sa izvršnim menadžmentom. Najviše se razgovaralo o nabavci sirovina, prodaji i nekim segmentima proizvodnje, jer su sa tim u vezi već donete neke odluke kako bi se poboljšale performanse Železare, kaže za Novosti izvršni direktor Železare Bojan Bojković.

    HPK inženjering ima težak zadatak, ali veruju da je on ostvariv. Oni najavljuju da će u narednih šest meseci moći da se vide rezultati. Inače, prema upravo objavljenim podacima Ministarstva finansija, Železara je drugi najveći srpski izvoznik u prva dva meseca ove godine.

    Profitabilnost Železare je ugovorna obaveza HPK u roku od šest meseci. Verujem da će se to dogoditi i ranije. Predstoji pokretanje druge visoke peći za osam do deset meseci, nakon čega možemo da očekujemo mesečnu proizvodnju od oko 130.000 tona, navodi Bojković.

    Pokretanje druge visoke peći je prvi korak ka očekivanoj proizvodnji od 1,5 miliona tona godišnje, što je u odnosu na 2014. godinu trostruko više. Trenutno se proizvodi oko 70.000 tona mesečno.

    Dve su bitne, možda i presudne stvari pred novim upravljačkim timom, a to su povoljna nabavka sirovina i obezbeđivanje tržišta. Složili smo se da su ulaganja HPK od 20 miliona dolara najbolje da dođu kroz sirovine, odloženo plaćanje i to bez garancija, kaže Bojković.

    On navodi da su prve količine sirovina praktično na putu, i trebalo bi da stignu za mesec dana. Na ovaj način biće obezbeđena ruda za naredna tri do četiri meseca, odnosno do povlačenja bankarskih linija od strane HPK.

    Kada je reč o tržištu, što je po mnogima najosetljivija tema, Bojković tvrdi da je novi menadžment fokusiran na Evropu. Orijentacija će biti evropsko tržište, na kome Železara već ima kupce. To su Nemačka, Austrija, Češka, Mađarska i Rumunija, kaže direktor Železare.

    Celokupan tim HPK od 24 menadžera će za dvadesetak dana stići u Smederevo. Reč je o ljudima koji rade za internacionalne kompanije, u kojima moraju najpre da okončaju svoj radni odnos, nakon čega će biti saopštena i njihova imena i pozicije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE